Hlavní obsah

Závěrečnou štafetu vyhrály biatlonistky Německa, Češky šestnácté

Závěrečnou štafetu na 4x6 kilometrů vyhrály na mistrovství světa v Östersundu biatlonistky Německa ve složení Martina Glagowová, Andrea Henkelová, Magdalena Neunerová a Kati Wilhelmová. Stříbro v neděli vybojovala štafeta Ukrajiny, třetí skončily Francouzky. České kvarteto doběhlo na 16. místě.

Článek

Favorizovaný německý tým žen neprohrál ve štafetách více než rok. Už v polovině měl minutu k dobru oproti druhým Ukrajinkám, do cíle nakonec dovezla finišmanka Wilhelmová poloviční náskok. Ukrajinky si překvapivé umístění pohlídaly zásluhou bezchybné Chvostěnkové.

Boj o bronz byl naopak dramatický až do cíle. Dlouho se až ve druhé desítce pohybovaly silné štafety Ruska a Francie, na posledním úseku ale Jurjevová i Baillyová stáhly více než minutovou ztrátu na ostatní.

Francouzka pak drtivým závěrem rozhodla o držitelkách bronzových medailí. Rusky přitom mohou žehrat na smůlu, která postihla Albinu Achatovovou. Ta kvůli nefunkční zbrani musela na střelnici požádat o náhradní a ztratila tak plné dvě minuty. Ty by v konečném pořadí stačily i na zlato.

České družstvo nemělo ambice na přední umístění a průběh závodu tomu odpovídal, protože se od začátku pohybovaly ve druhé polovině startovního pole. Na prvním úseku musela Veronika Vítková hned na trestný okruh, ten si zopakovala i finišmanka Zuzana Tryznová. V celkovém pořadí tak Češky ztratily téměř šest minut a předběhly pouze Estonsko, USA, Kanadu a Lotyšsko.

Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Německo (Glagowová, Henkelová, Neunerová, Wilhelmová) 1:10:12,6 (1 tr. okruh), 2. Ukrajina (Jakovlevová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Chvostěnková) -30,9 (0), 3. Francie (Perettová, Brunetová, Becaertová, Baillyová) -1:35,7 (2), 4. Rusko -1:39,4 (0), 5. Bělorusko -1:46,4 (0), 6. Norsko -2:05,7 (1), ...16. ČR (Vítková, Rezlerová, Vejnarová, Tryznová) -5:53,4 (2).

Reklama

Související témata: