Hlavní obsah

Světový pohár ve skikrosu na Špičáku byl definitivně odvolán

PRAHA

Čeští fanoušci neuvidí dvojnásobného mistra světa a jasně vedoucího muže Světového poháru ve skikrosu Tomáše Krause v závodu na domácí půdě. Organizátoři v úterý totiž byli nuceni kvůli nedostatku financí zrušit český podnik prestižního seriálu, naplánovaný na šumavský Špičák na čtvrtek 28. února. ČTK to potvrdil Marek Rejman z organizační agentury GSMA.

Článek

Už dříve informoval o zrušení závodu Josef Treml, jednatel společnosti Sport Service ze šumavského Špičáku. Rejman se sice ještě v úterý snažil situaci zachránit, ale po jednání s koordinátorem akrobatických Světových pohárů Josephem Fitzgeraldem se rozhodl plně soustředit na Světový pohár v jízdě v boulích, který se uskuteční 1. března v Mariánských Lázních.

Sněhové podmínky na šumavské hoře jsou přitom ideální. Připravena je trať, na níž leží metr umělého sněhu. "Velmi nás to mrzí, protože minulý pátek delegáti lyžařské federace FIS a stavitel trati konstatovali, že sjezdovka je velmi dobře připravená," uvedl Treml v tiskové zprávě, v níž oznámil zrušení závodu. "Ale na druhou stranu jsme rádi, že nyní můžeme nabídnout skvělé lyžování všem lyžařům," doplnil.

Problém přitom způsobila sama Mezinárodní lyžařská federace (FIS), která získala na celý seriál SP ve skikrosu nového partnera, automobilku Saab. Sponzorem šumavského závodu však měla být společnost Nissan, na což FIS nepřistoupila. "Takže nás vlastně FIS připravila o významného partnera. Řešili jsme, jestli bychom chybějící finance nenašli jinde. Nabídl mi (Fitzgerald) pomoc, ale ta nebyla pro nás řešením problému," uvedl Rejman. "Rozhodli jsme se soustředit se hlavně na závod v boulích, ten ohrožen není," ujistil manažer.

Letos má Kraus skvělou sezónu

Sám Kraus byl informací zaskočen, o zrušení závodu nic nevěděl. "Pro mě je to těžké, protože všechny závody, které na českém území byly, jsem si užíval a moc se mi líbily," řekl český závodník ČTK. Letos má skvělou sezónu, třikrát vyhrál závod SP a zvítězil i v americké sérii. "V sezoně, jako nyní prožívám, by to bylo obzvlášť příjemné," litoval dvojnásobný mistr světa.

"Do poslední chvíle jsme věřili, že se podaří českým divákům nabídnout kvalitní sportovní podívanou," prohlásil Treml. "Je to peklo, protože na Špičáku zamakali," litoval Rejman. Sám Kraus neuměl na vzniklou situaci rychle reagovat změnou svého dalšího programu. "Musím to zkonzultovat s trenérem a něco vymyslet tak, aby zbytek sezony dopadl dobře," uvedl vedoucí muž pohárového pořadí.

Reklama