Hlavní obsah

Sudová: V Japonsku se ukázalo, kdo umí lyžovat a kdo to nezvládá

PRAHA

V roli druhé ženy Světového poháru a s pouhou čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Rakušanku Marlblerovou se v úterý vrátila z úspěšného vystoupení na závodech v Japonsku česká boulařka Nikola Sudová. Pětadvacetiletá závodnice Dukly Liberec útočí čtyři podniky před koncem sezóny na celkové vítězství, jak ale sama přiznává, na křišťálový glóbus nemyslí. „Stačí, aby se jeden závod opravdu nepovedl a můžu být rázem pátá,“ prohlásila Sudová po příletu na pražské ruzyňské letiště.

Foto: GSMA

Nikola Sudová

Článek

Na náročné sjezdovce v Inawiširu si Sudová dojela pro nejlepší umístění v letošní sezóně a připsala si jubilejní desáté stupně vítězů v SP v kariéře. A v pořadí seriálu patří k favoritkám na celkové vítězství. Dosud nejlepším konečným umístěním české závodncie byla čtvrtá místa v sezónách 2005 a 2006.

„Je to lákavá šance, ale do konce sezóny zbývají ještě čtyři závody a pořadí se může ještě hodně promíchat. Stačí, aby se jeden závod opravdu nepovedl a můžu být rázem pátá. O žádných vyhlídkách proto raději nechci mluvit,“ řekla Sudová při rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Výsledku z Japonska si ale každopádně náležitě považuje. „Trať v Inawiširu je hrozně náročná, řekla bych asi nejnáročnější ve Světovém poháru vůbec. Na druhou stranu se právě tady prokáže, kdo umí lyžovat a kdo to nezvládá. Takže to druhé místo potěšilo obzvlášť. Navíc se mi podařilo uspět na kopci, kde se pojede příští rok mistrovství světa,“ líčila.

Výborného výsledku dosáhla i bez plánované novinky ve své jízdě - dvojité helikoptéry. „Už jsem avizovala, že se trénink nového skoku před sezónou nezdařil kvůli nepovedeným podmínkám. Na jeho zařazení jsem zatím nemohla myslet, všude bylo hodně sněhu a bylo by to o kolena. A v Japonsku by to nešlo, ani kdybych ten skok měla bůhvíjak vyskákaný. V Inawiširu je velmi těžký kopec s průměrným sklonem 30 stupňů, nahoře je sjezdovka hodně prudká a dole zase skoro rovná, takže tam by se dvojná helikoptéra určitě nevešla,“ vysvětlila.

Akrobaté si Japonsko nemohou vynachválit

Kvůli nevydařenému tréninku nového triku je pravděpodobné, že jej letos na svahu ani neukáže. „Zatím nevím, zda ten skok skočím do konce sezóny, uvidíme, jak budou vypadat podmínky na svazích. Navíc jsem ho od podzimu moc netrénovala, během sezóny se už na nových prvcích moc pracovat nedá,“ podotkla Sudová.

Lyžaři nemají zemi vycházejícího slunce příliš v lásce, tamní diváci sportům na sněhu příliš neholdují. Akrobaté jsou ale světlou výjimkou a Sudová se vracela s nejlepšími vzpomínkami. „V Japonsku závodím strašně ráda, naše disciplína je tam po sumo snad nejoblíbenější. Organizace závodů je perfektní, chodí spousta lidí, atmosféra je vynikající. Dostala jsem spoustu dárečků, především pro štěstí. Třeba papírové origami,“ prozradila.

Další závod SP by měla absolvovat za necelé dva týdny v Mariánských Lázních, do konce týdne si ale chce od tréninku odpočinout. „Doufám, že je v Mariánských Lázních zažehnán nedostatek sněhu. Na závod v lázeňském městě se začnu připravovat 25. února, do té doby budu doma. Odpočívat ale moc nebudu, čekají mě dodatečné testy ohledně výživy a spalování energie, chci se věnovat rehabilitaci,“ poodhalila své plány na nejbližší dny.

Po Mariánských Lázních čekají Sudovou dva závody ve švédském Are, finále sezóny pak v polovině března hostí italské Valmalenco.

Reklama