Hlavní obsah

Biatlonisté před ME netají medailový plán

Martin KézrPrávo

Bezprostředně po návratu z MS ve švédském Östersundu absolvují čeští biatlonisté druhý vrchol sezóny, ve středu začínající evropský šampionát v Novém Městě na Moravě.

Foto: ČTK/EPA

Český biatlonista Zdeněk Vítek - ilustrační fotografie

Článek

„Dobré výkony ze světové scény chceme nyní potvrdit i na mistrovství v domácích podmínkách. Zejména muži jdou na start s medailovými ambicemi a úplně nejvyšší plány má Vítková, která se ale účastní souběžně konaného juniorského šampionátu,“ míní šéf českého biatlonu Václav Fiřtík.

Všichni reprezentanti se poprvé na velké akci představí českému publiku. „To není jen tak, napůl radost a napůl nervozita. Chtělo by to hodně dobrý výsledek, což může na trati moc bolet,“ líčí Zdeněk Vítek. „Musím najít sílu na zdejší náročnou kopcovitou trať a vyrovnat se s rozbředlým sněhem na trati, soustředit se chci hlavně na dobrou střelbu,“ uvažuje Michal Šlesingr, jenž by měl pak jet až nedělní štafetu.

Dostál s Moravcem se chystají až na závod na 10 km

„Vedle našich dvou nejlepších se ve středu ráno představí i Soukup, jenž nestartoval na 20 km při MS, proto dostává příležitost nyní, a Holubec, jenž se na Nové Město zvlášť připravoval,“ vysvětlil trenér mužů Vlastimil Vávra s tím, že Dostál s Moravcem se chystají až na páteční závod na 10 km. „Konkurence na mistrovství Evropy sice není taková jako v Östersundu, ale přesto bude na startu dost kvalitních závodníků a medaile určitě nízko nevisí,“ doplnil Vávra.

České ženy dál pronásledují zdravotní problémy. Vejnarové se vrátila viróza, která ji postihla už ve Švédsku, a Rezlerovou trápí hnisavé ložisko na předloktí v místě, kde si při střelbě opírá zbraň. „Snad by obě děvčata mohla nastoupit k pátečním sprintům, na vytrvalostní závod stavíme reprezentační rezervu,“ vysvětluje Fiřtík.

Na šampionátu se představí biatlonisté z rekordního počtu 34 zemí. „V plné síle vedle naší reprezentace dorazily také výpravy Polska, Běloruska či Ukrajiny, hodně silní jsou tu Norové v čele s Bergerem a Eckhoffem, talenty a naděje třeba už pro příští olympiádu představí Němci a Rusové,“ prozrazuje ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Tratě jsou v optimálním stavu, i když se ještě rozvážely zbytky technického sněhu na některé úseky. „Naším hlavním úkolem je dobře se ukázat před kandidaturou na pořádání MS v letech 2012 nebo 2013,“ tvrdí předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

Program ME v Novém Městě na Moravě:
Středa
9.00 h: muži 20 km (Holubec, Šlesingr, Vítek, Soukup), 13.00 h: ženy 15 km (Tryznová, Špácová, Tomešová, Líkařová)
Pátek
9.00 h: muži 10 km, 12.30 h: ženy 7,5 km
Sobota
10.00 h: stíhací závod mužů na 12,5 km, 13.15 h: stíhací závod žen na 10 km
Neděle
10.00 h: štafeta 4x7,5 km muži, 12.20 h: štafeta 4x6 km ženy
Diváci mají vstup zdarma, ČT 4 vše vysílá přímým přenosem.

Reklama