Hlavní obsah

Terénní trhlina komplikuje výstavbu tribuny ve skokanském areálu na Ještědu

LIBEREC

V místě, kde má ve skokanském areálu na Ještědu letos vyrůst další tribuna pro liberecké mistrovství světa 2009 v klasickém lyžování, je trhlina, která komplikuje dostavbu. Svah nyní prozkoumají geologové a navrhnou způsob sanace. Novinářům to po jednání Rady Statutárního města Liberec ve středu řekl primátor města Jiří Kittner.

Článek

„Jedná se o trhlinu, která je na Ještědu od sesuvu půdy v lednu tohoto roku a kterou se včera Rada zabývala. Ve středu o této věci informoval primátor Liberce Kittner. Bohužel z toho ze strany některých médií vzešla informace o nové trhlině. To ale rozhodně není pravda a žádný další sesuv půdy v areálu nehrozí,“ uvedl v prohlášení zaslaném redakci Sport.cz mluvčí organizačního výboru MS Zdeněk Soudný.

"Věříme, že to nebude nic dramatického," poznamenal Kittner, podle kterého se ale možná bude muset změnit technologie výstavby tribuny, kterou má postavit společnost SSŽ. "Zakázku pravděpodobně rozšíříme o některé úpravy," dodal Kittner.

První kus svahu se zřítil koncem ledna, jen pár dnů před závody Světového poháru, které měly prověřit připravenost areálu na mistrovství světa. Soutěže to ale nijak neohrozilo, půda se utrhla kvůli podmáčení terénu. Stráň sjela dolů vedle nově budované tribuny, uvolněný pruh byl dlouhý asi 25 metrů a přibližně stejně široký. První tribuna, která vedle něj stojí na betonových základech, se nepohnula.

Liberecký skokanský areál byl na ještědském svahu vybudován již v 50. letech minulého století podle návrhů Miloslava Bělonožníka. Od té doby areál prošel řadou změn, velká rekonstrukce se uskutečnila v roce 1997. Od roku 1976, kdy byl v Liberci otevřen velký můstek, se pod Ještědem konalo populární Turné Bohemia, které bylo pravidelnou součástí mezinárodních závodů v kalendáři FIS. Úpravy související s mistrovstvím světa si vyžádaly více než 300 miliónů korun.

Reklama

Související témata: