Hlavní obsah

Biatlonistka Tryznová překvapila na ME stříbrem ve sprintu

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

O velké překvapení se postarala na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě česká biatlonistka Zuzana Tryznová, která skončila ve sprintu druhá se ztrátou pouhých 3,4 sekundy na vítěznou Ukrajinku Oksanu Jakovlevovou. Třetí byla další ukrajinská závodnice Nina Karasevičová. Třetí dnešní medaili pro české barvy pak vybojovala ve sprintu juniorek Veronika Vítková, která skončila na třetím místě.

Článek

Tryznová ukončila na mistrovství Evropy šestiletý medailový půst českých biatlonistek. Naposledy získala v individuálním závodě bronzovou medaili Irena Česneková.

Po 40. místě ve vytrvalostním závodě v pátek třiadvacetiletá Tryznová výborně běžela a přidala bezchybnou střelbu. Ještě 1600 metrů před cílem vedla o 5,7 sekundy před Jakovlevovou, která minula jeden terč. V závěru ale první místo neudržela. "Dala jsem do posledního okruhu všechno, víc sil už jsem neměla. Ovšem i s druhým místem jsem maximálně spokojená," řekla Tryznová.

"Po běžecké i střelecké stránce měla Zuzana den s velkým D. Podala velmi dobrý výkon, který je příslibem i před sobotním stíhacím závodem," uvedl trenér Ondřej Rybář.

Jakovlevová: Biatlon je jako ruská ruleta

Jakovlevová, která se před pěti dny radovala ze stříbrné medaile v závodě štafet na mistrovství světa, si cestu k prvenství zkomplikovala jednou chybou hned na první střelecké položce. Jedno trestné kolečko ale dobře rozloženým tempem dohnala. "Stříbro z mistrovství světa má pro mě samozřejmě větší cenu, ale páteční vítězství určitě patří do sbírky mých velkých úspěchů. Taktiku na zítra ale neprozradím, biatlon je něco podobného jako ruská ruleta," tvrdila Jakovlevová.

Zbývajícím českým závodnicím se už tolik nedařilo. Mladá Miroslava Špácová obsadila 33. místo. Po přestávce a drobné operaci zánětu na ruce není v optimální střelecké formě Magda Rezlerová, která skončila ještě o tři místa hůře.

Do závodu juniorek vstoupila Vítková velice nadějně, po první položce suverénně vedla. Jenže dvě chyby ve střelbě ji pak odsunuly navzdory nejlepšímu běžeckému času až na třetí místo. "Chyby mě mrzí, ale z bronzové medaile mám radost a mám nadějnou pozici pro sobotní stíhací závod," uvedla Vítková. Titul mistryně Evropy vybojovala Francouzka Marine Bollietová, která nemusela díky čisté střelbě běžet ani jedno trestné kolečko.

Výsledky závodu - sprint:
Ženy (7,5 km): 1. Jakovlevová (Ukr.) 26:20,5 (1 trestný okruh), 2. Tryznová (ČR) -3,4 (0), 3. Karasevičová (Ukr.) -13,7 (2), 4. Sokolovová -28,0 (3), 5. Denisovová (obě Rus.) -44,4 (2), 6. Skardinová (Běl.) -49,6 (0),... 33. Špácová -2:59,0 (3), 36. Rezlerová -3:05,5 (5), 52. Líkařová (všechny ČR) -4:37,3 (5).
Juniorky (7,5 km): 1. Bollietová (Fr.) 26:46,2 (0), 2. Pitonová (Pol.) -17,3 (0), 3. Vítková -23,6 (2),... 20. Hořejší -3:19,7 (3), 31. Johanidesová -4:19,5 (4), 35. Zvařičová (všechny ČR) -4:30,9 (6).

Reklama