Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr skončil na ME ve stíhacím závodu čtvrtý

Při třetím startu na ME v Novém Městě na Moravě skončil český biatlonista Michal Šlesingr poprvé bez medaile. Ve stíhacím závodu v sobotu dojel čtvrtý za trojicí ruských reprezentantů, titul získal Sergej Konovalov. Od medaile dělilo Šlesingra, který vybojoval stříbro ve vytrvalostním závodu a bronz ve sprintu, po pěti chybách při střelbě vestoje 44 sekund.

Článek

Stíhací závod nabídl drama. V první polovině po dvou střelbách vleže vybíhal ze stadionu první Šlesingr, jenž ani jednou nechybil. O pouhých 0,5 sekundy za ním byl Nor Stian Eckhoff. Ovšem rozhodnutí padlo až v druhé části závodu. Střelba vestoje nevyšla Šlesingrovi, na němž se projevila i velká únava po náročném programu.

"Od medaile jsem nebyl daleko, střelba vestoje mi ale vůbec nevyšla, ve větru jsem se trápil. Moc šetřit jsem se nemohl, jel jsem závěr naplno. Čtvrté místo beru jako úspěch," uvedl Šlesingr. Eckhoff minul sedm terčů a navzdory dobrému běhu se propadl až na šesté místo.

V posledním okruhu už mířil za vítězstvím Konovalov, jenž mohl do cíle v klidu běžet s ruskou vlajkou v ruce. "V dnešních těžkých podmínkách byl závod loterií. Rozhodla moje dobrá střelba," uvedl čtyřiatřicetiletý šampion, jenž před čtyřmi lety na mistrovství světa v Oberhofu vybojoval bronz v závodě s hromadným startem, ale pak se ze špičky vytratil.

Všichni tři zbývající čeští závodníci si oproti pátečnímu sprintu polepšili. Ondřej Moravec v úvodních dvou položkách vleže ani jednou neminul, ale šest chyb v dalších dvou střelbách jej z první desítky odsunulo až na 22. místo. Zdeněk Vítek s pěti chybami obsadil 27. pozici. Roman Dostál střílel hodně nepřesně a skončil na 38. místě.

"Hodně jsme zvažovali, zda má dnes Šlesingr po náročném programu nastoupit. Po sprintu měl ale slibnou pozici a čtvrté místo považuji za pěkný výsledek. Škoda, že Moravec nezvládl závěrečné dvě střelecké položky, jinak mohl být náš výsledek ještě lepší," řekl trenér Vlastimil Vávra.

Den ruských úspěchů rozšířil ve stíhacím závodě juniorů Anton Šipulin, který v Novém Městě proměnil všechny tři individuální závody ve zlaté medaile. Šipulin sice tentokrát velmi špatně střílel, přesto dokázal fantastickým běžeckým výkonem i po osmi trestných okruzích zvítězit.

Z českých reprezentantů se do první desítky dostal pouze Vít Janov, jenž obsadil zásluhou dobré střelby sedmé místo. Svůj den naopak neměl Tomáš Kuřík, jenž netrefil devět terčů a z devátého místa se propadl na osmnáctou příčku.

ME v biatlonu - stíhací závod:
Muži (12,5 km): 1. Konovalov 39:15,3 (3), 2. Gusev -16,4 (5), 3. Maximov (všichni Rus.) -26,4 (2), 4. Šlesingr (ČR) -1:10,6 (5), 5. Pryma (Ukr.) -1:19,0 (5), 6. Eckhoff (Nor.) -1:37,1 (7),... 22. Moravec -3:30,1 (6), 27. Vítek -4:10,9 (5), 38. Dostál (všichni ČR) -6:49,1 (9).
Junioři (12,5 km): 1. Šipulin (Rus.) 42:15,5 (8), 2. Landertinger (Rak.) -18,5 (4), 3. Anev (Bul.) -57,9 (4), ...7. Janov -2:32,4 (2), 18. Kuřík -4:38,1 (9), 20. Kobr -5:02,4 (7), Šeberka (všichni ČR) nedokončil.

Reklama