Hlavní obsah

Česká štafeta biatlonistů získala na mistrovství Evropy bronz

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Česká štafeta biatlonistů ve složení Michal Šlesingr, Tomáš Holubec, Ondřej Moravec a Zdeněk Vítek skončila na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě na třetím místě. První místo v závodě na 4x7,5 kilometru obsadilo Rusko, stříbro brali Norové. České kvarteto získalo historicky první medaili na kontinentálním šampionátu v mužské štafetě.

Článek

Na prvním úseku rozběhl českou štafetu velmi dobře Šlesingr, který po bezchybné střelbě a navzdory únavě po náročném programu devíti závodů v šestnácti dnech i velmi dobrém běžeckém výkonu získal náskok na soupeře 25,6 sekundy. "Po nočním přimrznutí mi vyhovovala rychlá trať. Určitě byl z mého pohledu na prvním úseku sníh se všech dosavadních závodů v Novém Městě dnes nejrychlejší," řekl v cíli po nedělním závodě Šlesingr, jenž už na ME získal stříbro ve vytrvalostním závodě a bronz ve sprintu.

I když na druhém úseku běžel nejrychleji Nor Lars Berger, stačil Holubec udržet první místo. Střelbu vleže zvládl bez chyby, ve druhé položce vestoje sice musel jednou dobíjet, přesto měl na předávce ještě náskok 7,4 sekundy před vítězem stíhacího závodu Rusem Sergejem Konovalovem.

Podle představ ale závod nevyšel na třetím úseku Moravcovi. Ten si hned po první střelbě přidal jedno trestné kolo, navíc se mu za slunečného počasí a tepla na rychle měknoucí trati nedařilo ani běžecky. V posledním kole se propadl až na čtvrté místo. "Trápil jsem se. Na měkké trati mi lyže nejely," posteskl si Moravec.

Moravcovo zaváhání napravil Vítek

Jeho zaváhání ale napravil na posledním úseku zkušený Vítek. Položku vleže odstřílel ze všech nejrychleji za pouhých 27 sekund s čistým kontem a dostal se před Německo na třetí místo, které si už po dobrém výkonu udržel. "Udělali jsme, co bylo v našich silách. Třetí místo odpovídá našim možnostem," dodal Vítek.

Od třetího úseku už zůstali ve hře o zlato pouze biatlonisté Ruska a Norska. Na první místo vynesl ruskou štafetu na třetím úseku bronzový medailista z nedávného mistrovství světa v Östersundu Maxim Maximov a jeho náskok 12,3 sekundy už stačil dalšímu zkušenému běžci Guseovi k zisku zlatých medailí.

Suverenitu ruského biatlonu potvrdili v souběžně probíhajícím závodě i junioři, kteří získali prvenství v sestavě Dmitrij Blinov, Anton Šipulin, Pavel Magazejev a Viktor Vasiljev. Po prvním úseku bylo sice Rusko třetí, ale už od druhého se dostalo na první místo. Česká juniorská štafeta ve složení Vít Janov, Lukáš Kobr, Jan Šeberka a Tomáš Kuřík skončila na pátém místě se ztrátou 5:30,8 na vítěze.

ME v biatlonu: Štafetový běh
Muži (4x7,5 km): 1. Rusko (Balandin, Konovalov, Maximov, Gusev) 1:29:19,4 (0 trestných okruhů), 2. Norsko (Navik, Berger, Eckhoff, Rönning) -7,1 (2), 3. Česko (Šlesingr, Holubec, Moravec, Vítek) -48,4 (1), 4. Německo -1:23,5 (1), 5. Lotyšsko -1:43,1 (0), 6. Ukrajina -2:51,6 (1).
Junioři (4x7,5 km): 1. Rusko (Blinov, Šipulin, Magazejev, Vasiljev) 1:33:26,8 (0), 2. Rakousko -56,1 (1), 3. Ukrajina -1:42,4 (0), 4. Bělorusko -4:55,5 (4), 5. Česko (Janov, Kobr, Šeberka, Kuřík) -5:30,6 (4).

Reklama

Související témata: