Hlavní obsah

Bauer suverénním způsobem vyhrál patnáctku v Lahti

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál suverénním způsobem závod Světového poháru na 15 kilometrů klasicky ve finském Lahti. Třicetiletý rodák z Ostrova nad Ohří se hned od úvodního mezičasu zařadil na vedoucí pozice, na každém dalším měřeném úseku pak náskok na své konkurenty zvyšoval. Na v cíli druhého Němce Sommerfeldta najel dvacet vteřin, třetí místo obsadil Kazach Čerepanov. Bauer se tak po nedělním závodě opět o něco více přiblížil celkovému triumfu ve Světovém poháru.

Článek

Český závodník vyjel na patnáct kilometrů dlouhou trať jako úplně poslední a už od úvodního mezičasu na čtrnácti stech metrech se zařadil na první příčku a svůj náskok postupně navyšoval. Jeho taktika do úvodních metrů závodu přitom byla opačná. „Chtěl jsem začít trochu pomaleji, abych ušetřil síly. Trať totiž byla docela náročná,“ řekl Bauer v rozhovoru pro místní televizi po skončení závodu.

Na šesti kilometrech a čtyř stech metrech naběhl na druhého Němce Sommerfeldta, svého největšího konkurenta v boji o triumf ve Světovém poháru, více než třináct vteřin. „Dostal jsem zprávy, že jsem první. Protože jsem měl dostatek sil, tempo jsem ještě zvýšil,“ popisoval Bauer.

Ačkoliv byla trať s přibývajícím časem stále měkčí a rozbředlejší, Bauer neustále zrychloval své tempo, na předposledním měřeném úseku jeho náskok na Sommerfeldta činil už třiadvacet vteřin. Třicetiletý běžec si náskok udržel až do konce. Druhé místo obsadil se ztrátou dvaceti vteřin Sommerfeldt, třetí místo překvapivě obsadil Kazach Čerepanov. „Vítězství z Lahti je pro mě něčím úžasným, závody tu mám moc rád,“ radoval se Bauer ze svého triumfu.

Bodoval i čtrnáctý Jakš

Nedělní závod se vydařil i Martinu Jakšovi, který obsadil čtrnácté místo. Další dva Češi se na bodovaných pozicích neumístili. Jiří Magál skončil dvaatřicátý, Martin Koukal třicátý šestý.

Při shodě okolností mohl Bauer slavit vítězství ve Světovém poháru už v neděli v Lahti, kromě svého vítězství k tomu ale ještě potřeboval, aby Sommerfeldt nedojel lepší než třiadvacátý a Nor Hetland obsadil nejlépe třetí příčku. I přesto je ale téměř stoprocentně jisté, že Bauer si celkový triumf zajistí v některém z dalších závodů Světového poháru, možná už příští týden na Hollmenkolenu v Norsku. Český běžec potvrdil, že závody na slavném stadiónu nevynechá.

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td>Lahti - 15 km klasicky: </td></tr><tr><td><em><strong>1. </strong><strong>Bauer (ČR) 36:35.0</strong></em>, 2. Sommerfeldt (Něm.) +20.6, 3. Čerepanov (Kaz.) +26.5, 4. Jauhojaervi (Fin.) +32.1, 5. Hjelmeset (Nor.) +33.1, ... , <strong><em>14. Jakš +51.6, 32. Magál +1:22.2, 36. Koukal (všichni ČR) +1:28.1.</em></strong> </td></tr></tbody></table>

Reklama

Související témata: