Hlavní obsah

Bauer: Uvažuju o drsné cukerné dietě

PRAHA

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál ve finském Lahti závod Světového poháru na 15 km klasicky suverénním způsobem. Z celkového triumfu ve Světovém poháru by se mohl český lyžař radovat již po středečním sprintu v Drammenu, kde pravděpodobně nebude startovat Bauerův největší konkurent Sommerfeldt. "Rene mi sice v cíli povídal, že sprint nepojede, ale co když mu trenéři řeknou, že je schopen to zamotat a zajet do devátého místa a pošlou ho na start?" řekl Bauer pro Právo.

Článek

Byl triumf na klasické patnáctce v Lahti tak snadný, jak to na pohled vyhlíželo?

Jestli to tak vypadalo, bylo to jen zdání. Natrápil jsem se dost. Byly to dost bolavé pocity.

Váš německý rival v boji o celkové prvenství v běžeckém Světovém poháru Sommerfeldt nepojede středeční sprint v Drammenu. Tak to už konečně můžete jásat nad jistotou…

Neřeknu, že mám glóbus jistý. To ze mě nedostanete. Rene mi sice v cíli, ještě když jsem to dodýchával, povídal, že sprint nepojede, ale co když mu trenéři řeknou, že je schopen to zamotat a zajet do devátého místa a pošlou ho na start? Ještě si počkám. Nepočítám, to dělají za mě jiní.

Sommerfeldt dlouho na výraznější úspěch čekal, nepřekvapilo vás teď jeho 2. místo?

Odtáhl před tím ve Falunu část skiatlonu a štafetu, není na tom špatně. Závěr zimy mu většinou vychází. I když teď mě překvapil tím, že zajel v měkké trati. Bylo to jako cukr krystal, to mu nesedí.

Měl jste i fandy. U stop halekali čeští skokani…

Odložili jim kvalifikaci a hned mi hlásili, že si na mě na části tratě u můstku počkají. A byli slyšet. Až v posledním kole ne. Ale možná už jsem nebyl sto je vnímat.

Aspoň menší oslava bude?

Servis hned po závodě mířil na loď do Švédska a pak do Norska. My závodníci letíme v pondělí. Sice mě všichni tlačí do oslav, ale nanejvýš si dáme láhev na to poslední vítězství a taky třeba na výborné 14. místo Martina Jakše.

Jak se přichystáte na sobotní padesátku v Oslu?

Zítra vynechám trénink. A pak to bude klasický cyklus: úterý, středa, pátek. Zvažuju, jestli před maratónem nezařadím sacharidovou dietu. To se nejdřív tři dny vynechají cukry v potravě, jejich hladina v krvi a organismu poklesne. A další dva dny se na ně naopak zaměřím a to navýší jejich zásoby v těle na vyšší úroveň než před tím. Pro mě jako milovníka čokolády je to drsná metoda.

Ale dá se to přežít…

To jo, není to jen o čokoládě. Musíte vynechat i pečivo a rýži. Zůstane to jen o mase a zelenině. Při tréninku se sice dostanete do stavu hrozného vyčerpání, na hranici rupnutí v závodě. Ale pak přijdou těstoviny, dortíčky a energie.

Reklama