Hlavní obsah

Bauer na cestě ke glóbu útočí na rekordy

PRAHA

Nezadržitelně míří k vytouženému glóbu pro vítěze. A k tomu Lukáš Bauer láme rekordy Světového poháru v běhu na lyžích. Už v neděli triumfem v Lahti překonal Angererovo bodové maximum z minulé zimy. Zatímco Němec nasbíral 1131 bodů, Bauer jich už teď nasčítal 1196.

Článek

Je to mimořádná sezóna. Ve své kariéře přitom do konce předešlého ročníku Bauer vyjezdil 2025 bodů. Nejlépe byl v celkové klasifikaci seriálu pátý v roce 2003 se 429 body. „Ale tahle zima je opravdu neskutečná,“ rozplývá se Miroslav Petrásek, trenér reprezentace i osobní kouč prvního českého běžce, jehož glóbus nemine.

Číslům se usmívá

Ani Kateřina Neumannová se trofeje pro vítěze seriálu nedočkala. Z českých zástupců jiných lyžařských disciplín na ni dosáhli skikrosař Kraus a skokan Janda. „Počítají za mě jiní,“ usmívá se nad statistikami Bauer. Má to ale proti běžec kým hvězdám mimulých let poněkud ulehčené. Tour de Ski i závěrečná série v Bormiu nabízejí výraznější bodové zisky. A v zimě bez mistrovství světa či olympiády je obecně více možností zabodovat ve SP.

Ale samozřejmě i pro pronásledovatele. Přesto je tu šance na další historické maximum: největší náskok před druhým v pořadí. Zatím nejvýrazněji svého nejbližšího rivala pokořil opět Angerer, Rus Legkov za ním loni zaostal o 551 bodů. Bauer jich teď má k dobru 428 před druhým Němcem Sommerfeldtem a může navyšovat. Ve hře zůstává ještě 500 bodů, český běžec bude usilovat jen o 400, protože středeční sprint v Drammenu vynechá stejně jako jeho pronásledovatel. A tak už zítra bude pozice lídra definitivně stvrzena.

Zajímavé výzvy – třeba sobotní padesátka v Oslu – a také finanční prémie jsou ve hře i ve zbytku zimy. Zatím Bauer vyjezdil 250 500 švýcarských franků – zhruba čtyři milióny korun. O 700 000 překonal Jandův český rekord ze zimy 2005/2006. „Už po Tour jsem říkal, že mi to pomůže splatit dům,“ podotýká Bauer, leč sní i o novém autě – Nissanu Pathfinder. „Ale nezáleží jen na mně, je tu i rodina,“ připomíná s úsměvem.

Přidá v sezóně ještě další výhry?

Třicetiletý běžec může rozhojnit i počet prvenství v sezóně. Zatím má šest individuálních triumfů, pokud z Tour de Ski počítáme jen ten celkový, nikoli etapové. Jinak by už byl i před věhlasným Norem Dähliem, který sedmkrát vyhrál v zimě 1996/1997. A též má na kontě šest celkových vítězství ve SP.

V tomhle, ale i co se týče medailí z vrcholných událostí zůstává Bauer daleko za největšími esy minulosti. Co je pro něj více: Stříbrná medaile z olympiády či seriálový triumf, o kterém zatím mluví stále podmínečně? „Nevím, ale vždy jsem si hodně cenil lyžařů, kteří jezdí dobře celou zimu,“ reaguje na otázku excelentní český běžec.

Reklama