Hlavní obsah

Bauer: Na maximum pojedu až do konce sezóny

Bez nervozity, s pocitem krále bílé stopy. Běžec na lyžích Lukáš Bauer má pět závodů před koncem Světového poháru jisté celkové vítězství a zbytek sezóny si může patřičně užít. Ziskem velkého Křišťálového glóbu se zařadil po bok skokana na lyžích Jakuba Jandy a skikrosaře Tomáše Krause, mezi běžci dokázal to, co se nesplnilo ani Kateřině Neumannové. "Jednoznačně sezóna snů!" říká český závodník v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Jak jste se vlastně dozvěděl, že váš nejbližší konkurent René Sommerfeldt do středečního sprintu v Drammenu nenastoupí a váš náskok už tedy nikdo nepřekoná?

Napsal jsem německému trenérovi Janko Neuberovi, který mi potvrdil, že René ve sprintu nebude startovat. Nebyl jsem ale nervózní. Ta šance, že by mě porazil, byla spíš teoretická. Každopádně jsem ale rád, že nakonec odpadla i ta poslední možnost, kdy mohl stáhnout můj náskok.

Co soupeři? Zaznamenali potvrzení vašeho vítězství?

Soupeři mi zatím negratulovali, na hotelu s námi není žádný jiný tým. Navíc není příliš časté reagovat na to, kdo se přihlašuje do závodu. To teď zajímalo hlavně české novináře. Ale některé gratulace přišly už po vítězném závodu v Lahti minulý týden, i když pořád byla možnost, že o to přijdu.

Kdy vlastně budete vyhlášen vítězem seriálu?

Mezinárodní lyžařská federace FIS to asi vyhlásí oficiálně dnes po sprintu, kdy dostanu glóbus ale netuším. Doufám ale, že to bude s celou parádou až po finále v Bormiu.

Důvod k oslavě máte každopádně už teď v Drammenu...

Zatím jsme se o tom nebavili, servis musel pracovat na přípravě na sprint. Nic ale nečekám, maximálně přípitek. Ve středu se závodí, pak je hned víkendová padesátka. Oslavy necháme až na Bormio a pak asi uspořádáme ještě něco v Čechách s těmi, kteří v Itálii nebudou moci být.

Zajdete se podívat na sprinterská klání?

Na závod se podívat nepůjdu. Je to hodinu od Osla, navíc musím trénovat na víkendový maratón. Nechci se nechat ukolébat tím, že mám glóbus jistý. Chci i ve zbytku sezóny odevzdat maximum.

Sezóna sice ještě není u konce, je už ale možné ji hodnotit?

Jednoznačně sezóna snů!

Můžete vybrat dva okamžiky, kdy vám bylo nejvíc hej a kdy naopak ouvej?

Celá sezóna je parádní, ale nádherný pocit jsem měl po vítězství v Kuusamu, kde jsem poprvé v kariéře obdržel žlutý trikot pro vedoucího závodníka Světového poháru. Nejhůř mi bylo jednoznačně pár metrů po startu závodu na 20 kilometrů ve Val di Fiemme při Tour de Ski.

Napadlo vás srovnat současné pocity s chvílemi po zisku olympijského stříbra?

To jednoduše srovnávat nejde. Na olympiádě jsem měl intenzivnější radost soustředěnou do jednoho momentu. Zisk glóbu je složen ze střípků nádherných chvil z průběhu celé sezóny.

Reklama