Hlavní obsah

Lyžař Lanzinger už po amputaci komunikuje s okolím

OSLO

Zdravotní stav těžce zraněného lyžaře Matthiase Lanzingera je po amputaci levé nohy podle norských lékařů stabilní a Rakušan by mohl být ještě během tohoto týdne převezen z Osla do Rakouska. Sedmadvacetiletý závodník byl v úterý večer probuzen z umělého spánku a komunikoval s okolím. Transport do Salcburku bude možný v nejbližších dnech, pokud se neobjeví nečekané komplikace, s rehabilitací bude moci Lanzinger začít do šesti týdnů.

Článek

Lanzinger si podle představitelů svazu, jehož zástupce se u pacientova lůžka střídal celou noc s lyžařovou přítelkyní Evou, pamatoval z nedělního osudového superobřího slalomu v Kvitfjellu čelný náraz do branky. Zajímal se také, kdo skončil druhý a třetí za jeho kamarádem Georgem Streitbergerem. Osud rakouského lyžaře šokoval jeho fanoušky, kteří mu na internetové stránce zanechali tisíce povzbudivých vzkazů.

Důsledky tragického pádu vyvolaly především mezi odbornou veřejností v Rakousku rozsáhlou diskusi o bezpečnosti sjezdového lyžování. Mnozí upozornili, že třeba samotná formule 1 je se svými extrémními rychlostmi v současnosti bezpečnější než jízda na závodní sjezdovce.

"Tratě jsou stále rychlejší, navíc jsou tam skoky dlouhé i přes osmdesát metrů. To opravdu není nutné. Formule 1 je bezpečnější, my nemáme karosérii. Žádné údajně bezpečnější lyže nám nepomohou," konstatovala špičková rakouská lyžařka Alexandra Meissnitzerová.

Kde byla helikoptéra, ptají se Rakušané 

Kritiku od počátku vyvolává především délka transportu zraněného Lanzingera, který se na specializované oddělení nemocnice v Oslu dostal až po mnoha hodinách. Lyžařova matka se prý už obrátila na právníky, aby prověřili okolnosti případu včetně zajištění bezpečnosti při závodě. Lékaři nicméně konstatovali, že lyžařovu nohu by nebylo možné zachránit ani v případě rychlejšího převozu.

Rakouský svaz chce nicméně celou záležitost důsledně prošetřit. Jednou z otázek například je, proč nebyla u sjezdovky připravena helikoptéra. "Svaz prošetří veškeré okolnosti, které se týkají jak samotné nehody, tak lékařského zákroku. Současně se svaz samozřejmě postará o zajištění té nejlepší rehabilitace a následnou podporu v Matthiasově soukromém i profesionálním životě," uvedla lyžařská federace alpské velmoci.

Reklama