Hlavní obsah

Skikrosař Kraus je potřetí v kariéře celkovým vítězem SP

GRINDELWALD

Skikrosař Tomáš Kraus je potřetí za poslední čtyři roky celkovým vítězem Světového poháru. K jistotě mu ve čtvrtek v závodu ve švýcarském Grindelwaldu stačilo čtvrté místo a v hodnocení už ho nemůže nikdo předstihnout. Kraus se také proto nejspíš rozhodne vynechat finále SP v Bormiu a bude se soustředit na závody série Jeep King of the Mountains v zámoří.

Foto: www.skicross.cz

Tomáš Kraus s Křišťálovým glóbem - ilustrační fotografie

Článek

"Je to bezva, protože začalo do Evropy jezdit daleko víc Kanaďanů a Američanů," upozornil Kraus na skutečnost, že skikros je olympijskou disciplínou, a proto se mu věnuje víc lyžařů. "A navíc si cením také toho, jakým způsobem se mi to podařilo. Ten rozdíl je veliký, asi jsem jezdil opravdu dobře," řekl s úsměvem ČTK.

Ve čtvrtek se Krausovi příliš nepodařila kvalifikace, chyboval a byl v ní až jedenáctý. "A startovní pozice byla dneska hodně důležitá," prohlásil lyžař. Přesto další tři jízdy vyhrál a už před finále měl jistotu, že mu Světový pohár nikdo nevezme. Ve finále se proto rozhodl riskovat, když neodjel ze startu jako první.

Vítězný Švéd Lars Lewen ho nakonec před sebe v průběhu finále nepustil a Kraus vyjel z trati, minul branku a byl diskvalifikován. "Ve finále jsem jel z druhé nejnevýhodnější pozice, bylo těžké něco vymyslet," popisoval. Snažil se dostat na první místo a bylo z toho čtvrté. "Jsem rád, že jsem si vyzkoušel předjíždění. Je to zkušenost. Spíš by mě mrzelo, kdybych dojel druhý a pak si vyčítal, proč jsem to nezkusil," dodal.

Letos vyhrál čtyři závody z šesti

Už před závodem mohl vědět, že má třetí malý křišťálový glóbus nadosah. Letos vyhrál čtyři závody z šesti, ale průběžný stav SP nestudoval. "To je nejhorší. Pak stačí maličkost, přijde pád, zranění, půl roku v nemocnici a ještě mi to někdo vyfoukne, je to složité," prohlásil. Navíc bojoval o celkové vítězství v SP v akrobatickém lyžování se skokanem Stevem Omischlem, ale to zřejmě nezíská.

"Dám totiž zřejmě přednost závodům v Americe," potvrdil to, o čem už přemýšlel na začátku sezóny. Finále SP se ho totiž v Bormiu pravděpodobně netýká. Chce kvůli olympiádě v Kanadě za dva roky získávat další zkušenost se závody v zámoří. "Čím víc závodů tam pojedu, tím víc budu v jejich podvědomí a budou to pak mít se mnou těžký," poukazoval za důvody. Do konce týdne se rozhodne, v úterý by pak mohl odletět. Před tím ho však čeká v sobotu další závod SP v Meiringenu.

Když před čtyřmi lety vyhrál seriál poprvé, bylo to pro Krause těžší než nyní se po roční pauze na trůn vrátit. "Tehdy to byla napjatá sezóna, bylo to o pár bodů a já navíc byl zraněný," vzpomínal lyžař. Letošní rok přitom bral jako testovací, neboť změnil výrobce lyží a chtěl se sžít se servismany firmy salomon. "A místo toho vyhrávám jeden závodu za druhým," divil se.

Výsledky závodu v Grindelwaldu:
Muži: 1. Lewen (Švéd.), 2. Barr, 3. Hayer (oba Kan.), 4. Kraus (ČR), 5. Piccard (Fr.), 6. Delbosco (Kan.), ...11. Šafář, 50. Kopřiva, 71. Čermák, 74. Kučera, 75. Soukup, 77. Hončl, 81. Krupa (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP (po 7 z 9 závodů): 1. Kraus 495, 2. Hayer 264, 3. Barr 262, 4. Lewen 248, 5. Schmid (Švýc.) 214, 6. Delbosco 180, ..29. Šafář 41.
Ženy: 1. Faričová (Slovin.), 2. Serainová (Švýc.), 3. Boulangeatová (Fr.), 4. Fukušimová (Jap.), 5. Davidová (Fr.), 6. Berntsenová (Nor.).
Průběžné pořadí SP (po 7 z 9 závodů): 1. Davidová 446, 2. Boulangeatová 365, 3. Faričová 322, 4. Berntsenová 289, 5. Serainová 250, 6. Owensová (Austr.).

Reklama