Hlavní obsah

Zraněný lyžař Lanzinger byl převezen do Salcburku

Zraněný lyžař Matthias Lanzinger, jenž musel podstoupit v úterý amputaci levé nohy, byl převezen z Norska do Salcburku. V tamní nemocnici stráví ještě další tři týdny, poté by jej lékaři mohli pustit domů.

Článek

"Můžeme s potěšením oznámit, že se Matthiasovi daří stále lépe. Je v dobré náladě a něco malého i snědl," konstatoval rakouský týmový lékař Markus Wegscheider. Ani čtyři dny po hrozivém pádu na sjezdovce v Kvitfjellu ale neutuchají z rakouské strany kritické hlasy vůči pořadatelům a všeobecné bezpečnosti při závodech ve sjezdovém lyžování.

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer si v rozhovoru pro agenturu APA nebral k organizátorům norského podniku SP servítky: "Nedostatečné bezpečnostní normy mě šokovaly. Nechápu, jak se může konat závod Světového poháru na tak nízkém stupni bezpečnostních podmínek."

Matka zraněného lyžaře se obrátila na právníky

Německý ředitel závodů FIS Günther Hujara se ale důrazně ohradil: "Pro takovéto výroky nepodložené fakty nemám žádné pochopení. FIS dělá pro bezpečnost závodníků maximum, ale je jasné, že na sto procent zabránit nebezpečným pádům nemůže. Všichni vědí, že je to sportovní odvětví, ve kterém se může přihodit cokoliv. Proto láká tolik diváků i samotných sportovců," dodal.

Kritiku od počátku vyvolává především délka transportu zraněného Lanzingera, který se na specializované oddělení nemocnice v Oslu dostal až po mnoha hodinách. Lyžařova matka se prý už obrátila na právníky, aby prověřili okolnosti případu. Lékaři nicméně konstatovali, že lyžařovu nohu by zřejmě nebylo možné zachránit ani v případě rychlejšího převozu.

Reklama