Hlavní obsah

Nejlepší handicapovanou sportovkyní roku 2007 je lyžařka Kurková

Sluchově postižená lyžařka Petra Kurková se stala nejlepší handicapovanou sportovkyní roku 2007. Čtyřnásobná medailistka ze zimních deaflympijských her v Salt Lake City v celkovém hodnocení porazila další sluchově postiženou lyžařku Terezu Kmochovou.

Článek

Ta sice získala ještě o jednu medaili více, ale ve prospěch Kurkové rozhodlo, že obhájila zlaté medaile z deaflympiád v letech 1999 a 2003. Třetí místo v anketě Českého paralympijského výboru obsadil tělesně postižený cyklista Jiří Ježek.

Pětatřicetiletá Kurková na vrcholnou akci loňského roku neodjížděla v optimální kondici, přesto získala dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. "Cenu pro nejlepšího handicapovaného sportovce roku získávám už podruhé, poprvé jsem ji dostala v roce 1999. Dnešní den je pro mě významný, protože obhajoba je vždycky složitější, navíc jsem na deaflympiádě měla zdravotní problémy," řekla na tiskové konferenci úspěšná závodnice.

Výsledky ankety:
Handicapovaný sportovec roku 2007: 1. Kurková, 2. Kmochová (obě lyžování), 3. Ježek (cyklistika), 4.-10. Bartošek (střelba), Bouška, Havelka, Husár (všichni cyklistika), Karabec (stolní tenis), Vacek, Wagnerová (atletika).
Junior roku: Havelka.
Juniorka roku: Kmochová.
Objev roku - muži: Kvasnička (cyklistika).
Objev roku - ženy: Macková (cyklistika).
Trenér roku: Vošahlík (goalball), Poláčková (atletika, cyklistika), Prokšová (lyžování), Šimánek (boccia), Zapletal (cyklistika).
Družstvo roku: Bartoš, Drahoninský, Šebek (lukostřelba).
Síň slávy: Dědič (střelba), Klimeš (volejbal, lyžování).

Reklama