Hlavní obsah

Sudová byla v Aare druhá v paralelní jízdě v boulích

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila potřetí v sezóně na stupních vítězů v závodu Světového poháru. V Aare v sobotu podlehla v paralelní jízdě v boulích až ve finále Japonce Aiko Uemuraové, která si čtvrtým triumfem za sebou zajistila celkové prvenství. Sudová je v hodnocení disciplíny druhá se ztrátou 103 bodů.

Foto: GSMA

Nikola Sudová na archivním snímku

Článek

Na stupních vítězů stála v této sezóně Sudová poprvé v Lake Placidu, kde zajela třetí nejlepší jízdu finále. Ještě o jedno místo lépe skončila v Inawaširu, nyní si letošní maximum v SP vyrovnala.

Česká reprezentantka se v sobotu do vyřazovací fáze dostala pátým nejlepším výsledkem v kvalifikační jízdě. Na rozdíl od nepovedeného domácího závodu v Mariánských Lázních tentokrát potvrdila pozici favoritky i v dalších kolech, když postupně vyřadila Kanaďanky Robichaudovou a Dufourovou-Lapointeovou a v semifinále i Američanku Snydermanovou.

Ve finále už ale nestačila na suverénku posledních závodu Uemuraovou, která naposledy prohrála před měsícem. Od té doby kralovala na domácím svahu v Inawaširu, v Mariánských Lázních i obou závodech v Aare.

Sudová si zajezdila i v lese

"Byl to hodně těžký závod, ale mně se vcelku dařilo. Jen ve finále si Aiko vybírala trať a já jsem na to doplatila. Jela jsem v té pomalejší," řekla ČTK Sudová, která zajela nejlepší výsledek v kariéře v paralelním závodu. "Snažila jsem se zvládnout rychlost, vyhecovala jsem se. Takže to bylo dobrý, jsem moc ráda. Dneska se to asi lépe zajet nedalo," prohlásila.

Páteční trénink si zpestřila jízdou v lese, protože kvůli silnému větru stály lanovky a jinak se na trať nedalo dostat. "Ještě se dalo jít sto metrů do kopce, ale já jsem radši zvolila cestu lesem. Jenže mě z toho pěkně bolely nohy," smála se Sudová. "Dneska už ale bylo krásně, svítilo sluníčko, krásný závod," dodala.

Mezi muži vyhrál Kazach Dmitrij Reiherd, který ve finále porazil Australana Dalea Begga-Smitha. Tomu ale i druhé místo stačilo k zisku křišťálového glóbu za celkové prvenství. Třiadvacetiletý olympijský vítěz z Turína vyhrál seriál už potřetí za sebou.

Seriál vyvrcholí za týden závěrečným závodem v italském středisku Valmalenco.

Výsledky - paralelní jízda:
Muži: 1. Reiherd (Kaz.), 2. Begg-Smith (Austr.), 3. Marquis (Kan.), 4. Šarifulin (Rus.), 5. Wilson (USA), 6. Rousseau (Kan.).
Pořadí SP (po 9 z 10 závodů): 1. Begg-Smith 619, 2. Colas (Fr.) 470, 3. Bilodeau (Kan.) 384, ...52. Vaculík (ČR) 10.
Ženy: 1. Uemuraová (Jap.), 2. Sudová (ČR), 3. Snydermanová, 4. Roarková (obě USA), 5. Richardsová (Kan.), 6. Marblerová (Rak.).
Pořadí SP (po 9 z 10 závodů): 1. Uemuraová 583, 2. Sudová 480, 3. Marblerová (Rak.) 430.

Reklama