Hlavní obsah

Cuche obhájil díky zrušenému závodu malý glóbus za sjezd

Švýcarský lyžař Didier Cuche obhájil vítězství v hodnocení sjezdu Světového poháru. Třiatřicetiletý specialista na rychlostní disciplíny získal definitivně druhý malý křišťálový glóbus "bez boje", protože organizátoři finále SP v Bormiu museli kvůli hustému sněžení zrušit úterní trénink a tedy i středeční sjezd. Cuche porazil v konečném pořadí o pouhých pět bodů Američana Bodeho Millera.

Článek

Osud středečního závodu zpečetilo noční sněžení a příliš měkká olympijská sjezdovka Stelvio. Pořadatelé se sice pokoušeli situaci zachránit tím, že zrušili trénink žen a vrhli veškeré síly na úpravu mužské trati, nakonec však museli i kvůli mlze svou snahu vzdát. Podle pravidel SP se nemůže jet závod ve sjezdu bez minimálně jednoho tréninku. Ženy stihly svou testovací jízdu v pondělí.

Zkušený Cuche se tak může radovat z obhajoby malého glóbu s těsným náskokem pěti bodů. Stříbrný olympijský medailista ze superobřího slalomu v Naganu z devíti letošních sjezdů jeden vyhrál, čtyřikrát byl druhý a jednou třetí.

"To, že jsem získal glóbus s jedním vítězstvím v Kitzbühelu, je to nejkrásnější, co se mohlo stát," uvedl Cuche. Vývoj sezóny neměl vždy ve své moci, ale pomohli mu i jiní - například v Kviftjellu sebral již téměř jisté vítězství Millerovi senzačně italský outsider Werner Heel a připravil Američana o důležitých 20 bodů. "Pokud Werner pije rád pivo, může si pro pár bas ke mně přijít," řekl v úterý dobře naladěný Cuche.

Miller si myslí, že organizátoři závod zrušili schválně

Naopak Miller měl k dobré náladě daleko a obvinil organizátory, že závod zrušili schválně, aby americký lyžař nemohl vyhrát. "Všechno ukazuje, že prostě nechtěli, aby se závodilo. Švýcaři si to přáli proto, aby jejich závodník vyhrál glóbus za sjezd, Rakušané pro změnu nechtěli, abychom já a Cuche zvýšili náskok před Raichem v celkovém pořadí," řekl agentuře AP.

Miller poukázal na to, že na rozhodnutí o zrušení závodu se podíleli švýcarští a rakouští trenéři, a ti byli podle Američana zaujatí. "S lyžaři se nikdo nebavil, a to vám garantuji, že všichni by moc rádi jeli," dodal s tím, že organizátoři mohli trať pro jeden trénink, který je ke konání závodů podle pravidel potřebný, připravit. "Sníh byl vždycky špatný až v samém závěru. Mohli zkrátit trať, změnit program... Možností bylo dost, ale podle mě prostě vůbec nechtěli, aby se jelo," uvedl.

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše 

Miller sice kvůli zrušení závodu přišel o možnost vybojovat malý glóbus, ale na druhou stranu se mu přiblížila šance na zisk velkého. Tři díly před koncem seriálu má v čele celkového pořadí náskok 169 bodů před Cuchem, třetí Benjamin Raich z Rakouska ztrácí 264 bodů.

"Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše," komentoval Švýcar fakt, že už má po zrušení středečního závodu velmi malou šanci na celkové vítězství. "Jasně že bych byl raději, kdybych malý glóbus vyhrál jinak. Já první a Bode druhý, to by mi bylo milejší," dodal nejlepší muž královské disciplíny uplynulých dvou sezón.

Konečné pořadí sjezdu (po 9 závodech):
1. Cuche (Švýc.) 584, 2. Miller (USA) 579, 3. Walchhofer (Rak.) 407, 4. Sullivan (USA) 278, 5. Heel (It.) 273, 5. Osborne-Paradis (Kan.) 266, 6. Jerman (Slovin.) 265.
Průběžné pořadí SP (po 38 z 41 závodů):
1. Miller 1387, 2. Cuche 1218, 3. Raich (Rak.) 1123, 4. Mölgg (It.) 855, 5. Ligety (USA) 798, 6. Kostelič (Chorv.) 781, ...73. Bank 88, 104. Trejbal 31, 116. Krýzl (všichni ČR) 21.

Reklama