Hlavní obsah

Miller vyhrál Světový pohár, Rakušan Reichelt hodnocení super-G

Američan Bode Miller podruhé v kariéře vyhrál celkové hodnocení Světového poháru sjezdařů. Ve čtvrtečním superobřím slalomu v Bormiu sice skončil až dvanáctý, ale jeho největší konkurent Didier Cuche ze Švýcarska nebodoval a vzápětí mluvčí švýcarského týmu Kristina Schneiderová podle agentury AP oznámila, že Cuche nepojede sobotní slalom. Tím pádem nemůže smazat Millerův náskok 191 bodů, protože do konce sezóny včetně zmiňovaného slalomu zbývají dva závody.

Článek

Mezi ženami má k celkovému triumfu blízko Lindsey Vonnová, takže se Američané mohou po pětadvaceti letech radovat z dvojnásobného úspěchu v celkovém hodnocení Světového poháru. Naposledy uspěli Phil Mahre a Tamara McKinneyová v roce 1983.

Miller se po závodě s novináři nebavil, ale jeho osobní trenér John McBride řekl, že je rád, že si jeho svěřenec zajistil celkový triumf předčasně. Ušetřil mu tak nervy při slalomu. "Ačkoliv si myslím, že by to stejně dokázal, bylo by to pro mě nervydrásající. Jsem naprosto unešený, že je hotovo, protože si myslím, že dokázal, že byl letos celkově nejlepším lyžařem," řekl agentuře AP.

Reichelt vyhrál finále SP s náskokem jedné setiny před Defagem

Malý křišťálový glóbus za super-G získal Rakušan Hannes Reichelt, který vyhrál finále SP s náskokem jedné setiny před Švýcarem Didierem Defagem. Díky tomu o jediný bod porazil Cuche, který skončil šestnáctý a nebodoval.

Cuche měl před čtvrtečním závodem v čele hodnocení super-G náskok 89 bodů před druhým Christophem Gruberem a po úspěchu ve sjezdu měl blízko k tomu, aby v této sezóně získal další malý křišťálový glóbus. Na Reichelta však ztratil 1,44 sekundy a nevešel se do elitní patnáctky, která ve finále SP boduje.

Cuche měl před čtvrtečním závodem v čele hodnocení super-G náskok 89 bodů před druhým Christophem Gruberem a po úspěchu ve sjezdu měl blízko k tomu, aby v této sezoně získal další malý křišťálový glóbus. Na Reichelta však ztratil 1,44 sekundy a nevešel se do elitní patnáctky, která ve finále SP boduje. Litoval, že si závod pokazil špatnou taktikou. "Udělal jsem chybu, že jsem byl příliš opatrný. Můžu z toho vinit jenom sám sebe," řekl Švýcar.

Cuche zřejmě přijde i o druhou pozici

Zřejmě přijde i o druhou pozici v seriálu. Na programu jsou totiž dvě technické disciplíny a třetí Rakušan Benjamin Raich, jehož doménou jsou právě slalom a obří slalom, na něj ztrácí už jen 45 bodů.

Sedmadvacetiletý Reichelt si v této sezoně připsal druhé vítězství v superobřím slalomu, když Defaga porazil především díky lepšímu výkonu v první polovině trati. Na dalších mezičasech sice ztrácel, ale v cíli mu zůstala k dobru jediná setina, která rozhodla o jeho životním úspěchu.

Superobří slalom:
1. Reichelt (Rak.) 1:45,00, 2. Defago (Švýc.) -0,01, 3. Gorza (Slovin.) -0,34, 4. Raich (Rak.) -0,38, 5. Bourque -0,51, 6. Guay (oba Kan.) -0,55, 7. Heel (It.) -0,64, 8. Kostelič (Chorv.) -0,87, 9. Maier (Rak.) -0,92, 10. Jerman (Slovin.) -0,97.
Konečné pořadí superobřího slalomu:
1. Reichelt 341 bodů, 2. Cuche (Švýc.) 340, 3. Raich 286, 4. Defago 262, 5. Gruber (Rak.) 251, 6. Guay 240.
Průběžné pořadí SP (po 38 ze 40 závodů):
1. Miller (USA) 1409, 2. Cuche 1218, 3. Raich 1173, 4. Mölgg (It.) 855, 5. Kostelič 813, 6. Ligety (USA) 798, ...73. Bank 88, 104. Trejbal 31, 116. Krýzl (všichni ČR) 21.

Reklama