Hlavní obsah

Němka Rieschová vyhrála hodnocení superobřího slalomu SP

BORMIO

Německá lyžařka Maria Rieschová získala malý křišťálový glóbus za superobří slalom. Ve čtvrtečním finále Světového poháru v Bormiu jí k tomu stačilo šesté místo, závod vyhrála Švýcarka Fabienne Suterová. Rieschová si v této sezóně už dříve zajistila malý glóbus za kombinaci.

Článek

"Už glóbus za kombinaci mi přinesl spoustu emocí, protože byl první, a teď už slavím druhý. Je to víc, než jsem mohla čekat. I když jsem dnes nebyla nadšená ze svého výkonu, dokázala jsem to," řekla Rieschová.

Na start superobřího slalomu se postavila i česká reprezentantka Šárka Záhrobská, která se ztrátou 1,44 sekundy na vítězku obsadila osmnáctou pozici a vyšla naprázdno. Ve finálových závodech Světového poháru totiž boduje jen elitní patnáctka.

Trenér Petr Záhrobský byl nicméně s výsledkem své dcery spokojený. "Je to další disciplína, v níž jsme ve Světovém poháru pronikli do první třicítky. Šárka zúročila to, že se této disciplíně pravidelně věnujeme, a předvedla velmi slušnou jízdu. Je to výborný příslib pro příští sezónu," uvedl v tiskové zprávě. "Dnes za sebou nechala Marlies Schildovou nebo specialistky na rychlostní disciplíny, například Francouzku Jacquemodovou nebo Švýcarku Aufdenblattenovou," dodal Záhrobský.

Třiadvacetiletá Rieschová si v závěrečném závodě s přehledem pohlídala vedoucí pozici v hodnocení disciplíny. Její největší konkurentka v superobřím slalomu Elisabeth Görglová dnes obsadila pátou příčku, ale na stažení náskoku to nestačilo.

Lindseyin rok

K jistotě celkového triumfu ve Světovém poháru měla blízko Američanka Lindsey Vonnová, která se dlouho pohybovala na vedoucí pozici. Z té ji však nakonec sesadila třiadvacetiletá Suterová, jež podruhé v kariéře vyhrála závod Světového poháru. Vonnová tak má před posledními dvěma závody náskok 197 bodů před Rieschovou, ve hře je jich 200.

Německá reprezentantka může získat velký křišťálový glóbus, jen kdyby vyhrála slalom i obří slalom a Vonnová získala maximálně tři body. Ani Němka si nemyslí, že by to bylo reálné. "O souboji s Lindsey vůbec nepřemýšlím, nemyslím si, že bych ještě byla ve hře. Soustředila jsem se víc na super-G než na celkové hodnocení. Tohle je Lindseyin rok," uvedla.

Třetím místem se s kolotočem Světového poháru rozloučila čtyřiatřicetiletá Rakušanka Alexandra Meissnitzerová. Ostatní závodnice vítězku Světového poháru z roku 1999 v cíli pokropily šampaňským. "Je snem přijet v posledním závodě do cíle a ještě jednou vést. Bylo to super-G přesně pro mě, velmi točivé. Jsem tak šťastná, že jsem mohla skončit takhle," řekla Meissnitzerová.

Superobří slalom:
1. Suterová (Švýc.) 1:19,48, 2. Vonnová (USA) -0,26, 3. Meissnitzerová (Rak.) -0,37, 4. Stygerová (Švýc.) -0,67, 5. Görglová (Rak.) -0,75, 6. Rieschová (Něm.) -0,79, 7. Mancusová (USA) -0,88, 8. Zettelová (Rak.) -0,91, 9. Lindellová-Vikarbyová (Švéd.) a Vanderbeeková (Kan.) obě -0,92, ...18. Záhrobská (ČR) -1,44.
Konečné pořadí superobřího slalomu:
1. Rieschová 374 bodů, 2. Görglová 326, 3. Suterová 305, 4. Götschlová (Rak.) 283, 5. Brydonová (Kan.) 270, 6. Vonnová 262, ...29. Záhrobská 34.
Průběžné pořadí SP (po 33 z 35 závodů):
1. Vonnová 1343, 2. Rieschová 1146, 3. Hospová (Rak.) 1109, 4. Görglová 1037, 5. Schildová (Rak.) 980, 6. Pärsonová (Švéd.) 973, ...17. Záhrobská 443, 91. Kurfürstová (ČR) 28.

Reklama