Hlavní obsah

Michal Novotný chce mít příští rok na snowboarding víc času

Daleké Chile, alpské vrcholky, asijská exotika i honosná severoamerická střediska. Jak z diáře cestovatele vypadají destinace, které během zimy projede Michal Novotný. Jenže šestadvacetiletý snowboardista na kochání čas nemá, většinu času tráví na sjezdovce bojem o body do Světového poháru.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Snowboardista Michal Novotný.

Článek

Po světě nalétá nejlepší český snowboardkrosař tisíce kilometrů. „Některá místa jsou super, třeba Chile bylo fantastický,“ vzpomíná na první závod sezóny loni v říjnu, po němž vyrazil na vlastní pěst poznávat místní přírodu a kulturu. „A příští sezóna bude začínat v Argentině, tam budu chtít určitě taky zůstat, jižní Amerika se mi moc líbí,“ těší se.

V Koreji o Vancouver

Naopak prostředí v korejském středisku Sungwoo, dějišti příštího světového šampionátu, ho úplně nenadchlo. „V Japonsku bylo hezky, tam jsme celý den měli volno a chodili po památkách, ale Korea? Nic jsme tam neviděli a jídlo bylo taky strašný,“ oklepe se. Samotný areál na něj zapůsobil lepším dojmem. „Trať byla hezká, do mistrovství chtějí ještě vykácet kus lesa. Přijde i dost lidí, v Asii tam vždycky naženou celé školy,“ popisuje. Kromě světových medailí se v Koreji bude bojovat i o místa v českém olympijském týmu. „Není podle mě úplně šťastné, že o startu ve Vancouveru by měl rozhodovat jeden závod.“

Po sezóně, která snowboardkrosařům skončila ve čtvrtek v italském Valmalenku, mu patří čtrnácté místo. „Mohlo to být lepší, několikrát jsem měl smůlu, ale to k tomu patří,“ krčí rameny historicky první český vítěz v závodě SP.

Porazil i Krause

Příští týden ještě absolvuje Snowfest, freeridový podnik ve švýcarském Davosu, pak už bude mít čas i na záliby, k nimž se přes zimu nedostane. „Letos to bylo dost nabité, ani jsem se na lyže nedostal,“ říká jezdec, jenž dlouho kombinoval snowboardkros i se skikrosem. V něm dokonce jednou porazil i světovou jedničku Tomáše Krause. „Ale to bylo semifinále a tehdy to tu teprve začínalo. Teď už Krausíka nepředjede skoro nikdo,“ usmívá se.

Loni společně vyrazili za windsurfingem, za teplem se chystá i letos. Krom toho svůj čas dělí i mezi práci ve firmě Oakley a v novém Wellness centru Radlická, kde je společníkem. Společně s Nadací Terezy Maxové ještě založil Fond sportovců. „Je to pro děti z dětských domovů, chci jim pomoct po sportovní stránce, snad se to mi to podaří rozjet,“ říká o projektu, který zaštítili i Kraus, cyklistka Huříková a desetibojař Dvořák. „Ale chci si nastavit pracovní povinnosti tak, abych měl na snowboarding víc času. Jinak by to asi nešlo,“ plánuje.

Reklama