Hlavní obsah

Sudová skončila v boulích v Itálii třetí, celkově je v SP druhá

VALMALENCO

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila v letošním ročníku Světového poháru v jízdě v boulích druhá. V závěrečném závodu v italském Valmalenku dnes obsadila třetí místo, zvítězila nejlepší žena sezony Aiko Uemuraová z Japonska.

Článek

Sudová, která v pondělí oslaví 26. narozeniny, vystoupila v této sezoně na stupně vítězů počtvrté. Třetí byla i v Lake Placid, druhé místo obsadila v Aare a v Inawaširu. Na Uemuraovou, která zcela ovládla druhou polovinu sezony a dnes vyhrála popáté za sebou, ztratila 143 bodů.

"Aiko měla skvělou sezónu, letos jsem na ni neměla. I proto je celkové druhé místo skvělé, jsem šťastná," řekla novinářům Sudová, která tak vysoko v konečném pořadí SP nikdy nebyla. O druhou pozici bojovala s Margaretou Marblerovou a nakonec ji porazila, i když v sobotu byla Rakušanka lepší. "Pak jsme se po závodu trochu dobíraly," prohlásila s úsměvem a upozornila, že své kamarádce oplatila podobnou porážku ze závěru sezóny před dvěma lety.

Třetí místo považuje za vydařené

Sobotní třetí místo považuje i kvůli náročnosti trati a nepovedeným tréninkům za vydařené. "Včera jsem dost padala, moc se nepovedly dopady skoků a jejich délka," popisovala vicemistryně světa z roku 2005. "Ale zase bylo krásné počasí a jela jsem to relativně dobře," konstatovala věčně dobře naladěná Sudová.

V sobotu předvedla helikoptéru s roznožkou a na druhém skoku salto s krosem. Nedostalo se tak na její novou zbraň, dvojitou helikoptéru. "Nebyly na to podmínky a ještě ji potřebuju natrénovat. Příští rok bych ji ale ráda skočila, aby byla připravená na olympiádu," uvedla lyžařka už s výhledem na sezónu 2009/10.

Je to prý nutnost, aby neustrnula a soupeřky ji nepřekvapily. "Musím počítat s tím, že holky budou mít nové skoky, je třeba mít připravená zadní vrátka," řekla. Letos jí to stačilo, ale za rok se obtížnost skoků zřejmě zvýší. "Musím držet krok, kdyby zase někdo vytáhl skok mimo osu," připomněla prvek nazvaný D Spin, který skákala na olympiádě v Turíně.

Chce se podívat k moři

Tvrdí, že má pořád co zlepšovat. "V mém případě rychlost, skoky, triky i výšku skoků," uvedla. Před tréninkem na další rok, který zahájí 1. května, si ale nejprve odpočine. Má v plánu rehabilitaci, chce se podívat k moři. "A musím zajít do školy," řekla studentka pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci.

Věří, že jí největší úspěch kariéry a první stupně vítězů v konečném hodnocení Světového poháru pomohou vyhnout se problémům s financemi, které před několika lety měla. "Nechám to na manažerském týmu, ale mohlo by to být jednodušší," doufala, že se bude moci v klidu připravit na další sezónu.

Mužské finále v sobotu ve Valmalenku vyhrál rozdílem pouhých dvou setin bodu Američan David Babic, celkovým vítězem SP se už potřetí za sebou stal Dale Begg-Smith z Austrálie.

Jízda v boulích - Valmalenco
Muži: 1. Babic (USA) 23,26, 2. Marquis (Kan.) 23,24, 3. Deneen (USA) 23,18, 4. Luusua (Fin.) 23,12, 5. Begg-Smith (Austr.) 22,91, 6. Niši (Jap.) 22,86.
Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Begg-Smith 664, 2. Colas (Fr.) 499, 3. Marquis 429, 4. Bilodeau (Kan.) 402, 5. Deneen 352, 6. Roberts (USA) 346, ...52. Vaculík (ČR) 10.
Ženy: 1. Uemuraová (Jap.) 24,50, 2. Marblerová (Rak.) 24,09, 3. Sudová (ČR) 22,96, 4. McPhieová (USA) 22,85, 5. Itová (Jap.) 22,33, 6. Bazinová (Kan.) 22,26.
Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Uemuraová 683, 2. Sudová 540, 3. Marblerová 510, 4. Richardsová (Kan.) 405, 5. Toritová 396, 6. Roarková (obě USA) 385.

Reklama