Hlavní obsah

Bauer nestačil na klasické dvacítce v Bormiu jen na Vittoze

BORMIO

Běžec na lyžích Lukáš Bauer doběhl na druhém místě v závodu na 20 km klasickou technikou v italském Bormiu. Druhý závod finále Světového poháru vyhrál překvapivě po sólovém úniku Francouz Vincent Vittoz, který tak odstartuje jako první do nedělní stíhačky na 20 km volně.

Článek

Závod odstartovali v ostrém tempu Martin Jakš s Italem Di Centou a Francouzem Vittozem, který vyhrál první rychlostní prémii na 1,9 km a získal tak 15sekundovou bonifikaci pro nedělní stíhačku. Jakš druhým mezičasem ušetřil 10 sekund. Lukáš Bauer projel prvním mezičasem na 13. místě se ztrátou 20 sekund.

Ve druhé čtvrtině závodu se Vittoz osamostatnil v čele a na necelých sedmi kilometrech vyhrál druhou rychlostní prémii. To už měl ale v patách Bauera, který se utrhl od klubka pronásledovatelů a vydal se na stíhací jízdu s Němcem Filbrichem a Italem Cechcim v zádech. Jakš tempo neudržel a jel v další skupince pronásledovatelů ve druhé desítce, Martin Koukal s Dušanem Kožíškem se pohybovali ve čtvrté desítce.

Bauer se za každou cenu nesnažil o Vittozův skalp a Francouz vedl místy až o půlminutu, do posledního pětikilometrového ale najížděl s náskokem necelých 14 sekund. To už Bauer stíhal Vittoze sám, Filbrich s Cecchim jeho tempu, byť na pohled nebylo nijak závratné, nestačili. Ani enormní snaha českého reprezentanta ale na Vittoze nestačila a Francouz projel po sólovém závodě cílem jako první s náskokem 18 sekund. Třetí místo vybojoval Nor Gjerdalen, který přiložil pod kotlem v posledním okruhu a nechal za sebou Itala Cecchiho.

Nechal jsem se zavřít, litoval Bauer 

"Udělal jsem chybu v prvním kole, kde jsem se nechal zavřít, vyčkával jsem a propadl jsem se víc, než jsem chtěl. Měl jsem pak moc práce dostávat se dopředu," uvedl Bauer. "Ale pak to už byl závod přesně takový, jaký jsem si představoval," řekl. Nejvíc Francouze stáhl na přibližně deset sekund. "Na konci se už nedal dojet, docházely mi síly," přiznal.

Francouzský lyžař má na Bauera před nedělním vyvrcholením sezony v součtu s pátečním prologem a dnešními bonifikacemi náskok necelou minutu. "To je dost," připustil Bauer. Ale ujistil, že bude bojovat. "Možnost je vždycky, ale Vittoz je velmi dobrý bruslař, bude to těžké. Záleží na podmínkách," upozornil na předpověď, která hrozí silným větrem a sněžením. "A taky uvidíme, jak mě budou bolet zítra ráno nohy. Každopádně si nechci pohoršit," řekl.

Předpověď slibuje loterii

Obtížný závod jezdci absolvovali i vinou nadmořské výšky 1700 metrů a slunečného počasí, které ze sněhu na trati udělalo břečku. "Byl to obrovsky těžký závod," řekl kouč Miroslav Petrásek. "Lukáš trošičku na začátku zaváhal a pak neměl nikoho, kdo by mu pomohl Vittoze dojet. Bojoval, jak mohl, a zase předvedl vynikající výkon," pochválil svého svěřence. "Uvidíme, jaké bude zítra počasí, jestli bude chumelit. Bude to trošku loterie. Doufám, že Lukáš zase pojede o bednu," dodal trenér.

Martin Jakš po třetím místě v pátečním prologu dnes držel s nejlepšími krok jen v úvodních kilometrech, nakonec obsadil 17. místo. "Udělal dobře, že se držel s Vittozem od začátku a jel na bonifikaci, ale pak mu došlo, bylo to nad jeho síly," komentoval to Bauer. Sám také nejprve přemýšlel, že by jel od začátku v čele, ale pak i kvůli těžké trati od toho úmyslu upustil. "Když jsem viděl holky, jak se trápily..." vysvětlil.

Chaos s výsledky závodů v Santa Caterině, takzvané "mini Tour de Ski", však nehrozí jako na přelomu roku při velkém seriálu. Tehdy při stíhacích závodech dojel Bauer do cíle několikrát jako první, ale podle nejasného výkladu pravidel nevyhrál a od té doby je ve sporu s mezinárodní federací FIS. "Tady mi ten scénář nevadí. Tady je stíhačka jen jedna, tady si zítra nedovolí vyhlásit prvního někoho jiného než vítěze," uvedl.

Nebaví ho prý odpolední starty, které jsou v seriálu SP v běhu na lyžích dost nezvyklé. Den tak Bauer tráví všelijak. "Spát se moc nedá, takže se chodím proběhnout a nadejchat se trochu toho prachu, co tady všude je, a upéct se trochu na sluníčku a čekat. Dost nuda," konstatoval s úsměvem. V neděli však podobné martyrium absolvuje naposledy v sezóně.

Finále SP v běhu na lyžích - Bormio (It.)
Muži - 20 km klasicky s hromadným startem
1. Vittoz (Fr.) 51:27,5, 2. Bauer (ČR) +18,3, 3. Gjerdalen (Nor.) +52,1, 4. Checchi (It.) +1:05,7, 5. Östensen (Nor.) +1:20,5, 6. Filbrich (Něm.) +1:24,1, 7. Jauhojärvi (Fin.) +1:30,6, 8. Northug (Nor.) +1:31,0, 9. Di Centa (It.) +1:32,7, 10. Piller Cottrer (It.) +1:44,4, ...17. Jakš +2:55,3, 29. Koukal +3:43,3, 32. Kožíšek (všichni ČR) +3:53,3.

Reklama

Související témata: