Hlavní obsah

Šlesingr dosáhl v posledním závodě sezóny na první vítězství v SP

OSLO

Biatlonista Michal Šlesingr vyhrál na závěr sezóny poprvé v kariéře závod Světového poháru. Český reprezentant triumfoval v nedělním závodu na 15 kilometrů s hromadným startem na Holmenkollenu, když porazil Rusa Nikolaje Kruglova v těsném finiši o pouhou jednu desetinu sekundy.

Článek

Pětadvacetiletý Šlesingr v Oslu potvrdil výbornou formu ze závěru sezóny, neboť před týdnem v Chanty Mansijsku dosáhl také v závodě s hromadným startem na první stupně vítězů v ročníku díky třetímu místu. Tehdy prohrál těsně ve finiši s Němcem Danielem Grafem, tentokrát ale centimetry hrály ve prospěch biatlonisty z Letohradu.

Šlesingr se tak stal po reprezentačním kolegovi Zdeňku Vítkovi teprve druhým českým biatlonistou, který triumfoval v SP. Vítek, jenž dnes obsadil 21. místo, vyhrál vytrvalostní závod v sezóně 2000/2001.

Šlesingrův úspěch se začal rodit už v sobotu, kdy v průběhu stíhacího závodu vzdal, aby ušetřil síly. "Po pravdě řečeno po sobotě jsem měl jediné přání, dostat se dnes důstojně do cíle. S dobrým výsledkem, natož s vítězstvím jsem opravdu vůbec nepočítal," řekl Šlesingr spolupracovníkovi ČTK.

O medaili mohl Šlesingr uvažovat po čtvrté položce

Majitel dvou medailí z loňského mistrovství světa se držel v popředí celý závod a o šanci na dobré umístění ho nepřipravila ani jedna chyba při třetí střelbě. O medailových pozicích mohl nicméně Šlesingr reálně uvažovat až po čtvrté položce, kterou absolvoval stejně jako první dvě čistě a ze střelnice vyrazil jako druhý, o 8,6 sekundy za Kruglovem. "To mě překvapilo. Zjistil jsem, že Nikolaj není daleko, a tak jsem si řekl, že pojedu na vítězství," popsal taktiku Šlesingr.

Svého ruského soupeře český biatlonista brzy dostihl a spolu s ním směřoval na tratích nad Oslem k cíli. Kruglov se objevil jako první na stadiónu i po ostré zatáčce v závěrečné rovince, nicméně Šlesingr v pravý čas vyjel do vedlejší dráhy a do cíle vpadl telemarkem o něco dříve než Kruglov. "Vjeli jsme na cílovou rovinku a byly to neskutečný 'bomby'. Chvíli se mi zdálo, že už Nikolaje nedostihnu, ale pak se mi podařilo zařadit ještě další rychlost a dobře kopnout nohou," popsal dramatický závěr.

Po prozkoumání cílové fotografie bylo vítězství zřejmé

Na potvrzení historického triumfu si poté musel ještě několik sekund počkat, i po prozkoumání cílové fotografie bylo jeho vítězství zřejmé. "Periferně jsem viděl, že jsem cílem projel o půl boty dříve," potvrdil.

Na třetím místě s odstupem pěti sekund dojel mohutně dotahující Nor Halvard Hanevold, jenž alespoň částečně před domácími fanoušky zastoupil již jistého vítěze SP Oleho Einara Björndalena, který stejně jako v sobotu kvůli nemoci nestartoval.

Šlesingr byl v konečném pořadí seriálu po nepříliš vydařených výsledcích v začátku sezony devatenáctý. "Samozřejmě úvod se nepovedl, ale únor a březen mi všechno vynahradil. Jsem moc spokojený," dodal majitel tří medailí z ME v Novém Městě na Moravě.

SP v Oslu - závod s hromadným startem (15 km):
1. Šlesingr (ČR) 39:11,9 min. (1 tr. okruh), 2. Kruglov (Rus.) -0,1 (1), 3. Hanevold (Nor.) -5,1 (2), 4. Makovejev (Rus.) -6,6 (2), 5. Čang Čcheng-jie (Čína) -33,4 (4), 6. Rösch (Něm.) -35,4 (3), 7. Eder (Rak.) -35,6 (0), 8. Burke (USA) -42,9 (4), 9. Greis -51,8 (4), 10. Graf (oba Něm.) -52,5 (2), ...21. Vítek (ČR) -2:20,8 (5).
Konečné pořadí SP (po 26 závodech):
1. Björndalen (Nor.) 869 b., 2. Jarošenko (Rus.) 696, 3. Svendsen (Nor.) 687, 4. Greis 596, 5. Čerezov (Rus.) 573, 6. Ferry (Švéd.) 568, ...19. Šlesingr 325, 35. Vítek 140, 45. Moravec 81, 54. Soukup 50, 63. Holubec 33, 75. Dostál (všichni ČR) 15.

Reklama