Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr: Nevsadil bych na sebe ani pětník

Český biatlonista Michal Šlesingr dokázal na závěr sezóny vyhrát poprvé ve své kariéře závod Světového poháru. V nedělním závodu na 15 kilometrů s hromadným startem na Holmenkollenu po napínavém finiši udolal ruského závodníka Nikolaje Kruglova o jednu desetinu sekundy. "Ještě před poslední střelbou, kdy na mě na mezičase křičeli, že jsem už šestý, bych se ale netroufal pomyslet na bednu," přiznal Šlesingr.

Článek

Jak si užíváte životní triumf na závěr Světového poháru?

V nádherném šoku. Nejdřív jsem ani nemohl uvěřit, co se mi povedlo. Sám se tomu divím. Pak nastal pěkný šrumec: vyhlášení vítězů, dopinková kontrola a to jsem si ještě zapomněl telefon na hotelu, takže příval hovorů přišel až po tom všem.

S čím jste vůbec šel na start nedělního závodu s hromadným startem?

Přiznám, že bych na sebe nevsadil ani pětník. Po sobotní stíhačce, kdy mi na rozbředlé trati bylo na padnutí a po dohodě s trenérem jsem to raději zabalil, mi hlavou běželo jediné přání: odkroutit v neděli poslední závod sezóny a dostat se důstojně do cíle.

Kdy vás poprvé napadla myšlenka na úspěch?

Brzy po startu jsem zjistil, že mi jedou výborně lyže. To bylo první povzbuzení a další přišlo na střelnici, když jsem zvládl čistě obě položky vleže. Ještě před poslední střelbou, kdy na mě na mezičase křičeli, že jsem už šestý, bych se ale netroufal pomyslet na bednu.

Stačil jste sledovat, že v té chvíli vedoucí Němec Rösch musel na tři trestná kola?

Byl jsem soustředěn sám na sebe a snažil se o precizní rány, ať to stojí, co to stojí. Je super, že mi to padalo. Nevnímal jsem, co se děje kolem a překvapilo mě, že jsem najednou druhý jen osm vteřin za Kruglovem. Rychle jsem ho docuknul, oťuknul si ho a společně jsme pak na trati udělali maximum, aby se k nám zezadu nikdo nepřiblížil na kontakt.

Můžete přiblížit ten napínavý finiš?

Nestačil jsem promyslet žádnou taktiku, v cílové rovince to byly neskutečné bomby. Už se mi zdálo, že Kruglova nedostihnu, ale pak jsem s vypětím sil dokázal zrychlit a dobře kopnout nohou do pásky. Periférně jsem viděl, že jsem v cíli o půl boty dříve, proto hned to vítězné gesto, ač se oficiálně čekalo na výsledek fotofiniše.

Platí pro vás ohledně této sezóny rčení Konec dobrý, všechno dobré?

Určitě, z takového zakončení sezóny jsem nadšen. V úvodu zimy jsem se hledal a v lednu už z toho měl depku. Pak šla ale forma nahoru a přineslo mi to velmi dobrá umístění na MS, tři medaile z Evropy, minule v Rusku i pohárové stupně vítězů a teď krásné vítězství.

Reklama