Hlavní obsah

Bauer: Zavařil jsem si do další sezóny, ale rád

SANTA CATERINA

Už ve čtvrtek si lyžař Lukáš Bauer potěžkal při oficiálním fotografování křišťálový glóbus pro nejlepšího běžce Světového poháru, ale teprve v neděli ho dostal napořád. "Je pořádně těžký, hlavně ten velký," uvedl. Doma bude mít hned dva, neboť získal také malý glóbus pro nejlepšího běžce na distančních tratích.

Článek

Stal se králem sezóny a zároveň si na sebe upletl bič, protože pěti vítězstvími a rekordním náskokem se stal favoritem pro další rok. "Svým způsobem jsem si zavařil. Ale zavařil jsem si rád," řekl Bauer novinářům v italské Santa Caterině. "Obhájit to bude velmi těžké, ale samozřejmě budeme dělat vše pro to, abychom se k tomu minimálně přiblížili. Navíc jsou tu další čeští závodníci a můžou mě zastoupit, i když bych byl radši rychlejší. Ale ve štafetě to může být výhoda," prohlásil.

Podobný úspěch v uplynulých měsících vůbec nečekal. "Když zase řeknu, že to byla sezóna snů, tak to ani plně nevystihuje," uvedl Bauer. Není mu líto, že se do poháru nedá nalít šampaňské, aby se mohl triumf symbolicky zapít. "Možná, kdyby se otočil vzhůru nohama, tak by to šlo. Ale já to tak praktikovat nebudu. To ho radši nechám kolovat mezi dalšími členy týmu, jako Stanley Cup jezdí mezi hokejisty," prohlásil.

Bauer si užívá hlavně pocit v cíli vydařeného závodu, dnes si výjimečně vychutnal i stupně vítězů, kde mu dvakrát zahráli českou hymnu. "Když člověk dominuje celkovému i distančnímu hodnocení, je to paráda. A navíc jsem tam stál s Reném a Pillerem, takže i na těch stupních byla sranda," řekl český lyžař. S kamarády Němcem Sommerfeldtem a Italem Pillerem Cottrerem se špičkovali, soupeři se snažili napodobit skandování "Lukáš, Lukáš", které slyšeli od diváků. "Tak jsem je trochu poopravil a upozornil, ať si to zapamatují do příští sezóny," usmíval se Bauer.

Na odměnách si přišel na téměř pět miliónů korun

Díky úspěchům se z Bauera stal milionář. "Peníze jsou příjemné, ale během sezóny jsem ani jednou nepočítal, kolik jsem vydělal. Nevím kolik a neřeším to," mávl rukou. Jen na odměnách si přišel na téměř pět miliónů korun, další příjem se dá očekávat z reklamních smluv. "To je celkem málo, ne?" žertoval, ale hned zvážněl. "Peníze jsou příjemné, ale mnohem cennější jsou vítězství. I když se z tohohle asi každou chvíli bude muset utírat prach," ukázal na glóbus, "tak je to cennější než peníze."

V jedné sezóně pouze legendární Björn Dählie vyhrál sedm závodů, Bauer triumfoval pětkrát. O dvě vítězství však přišel kvůli nejasnému výkladu pravidel při Tour de Ski. Bauer se s Norem nesrovnává. "Na jednu stranu je to strašně příjemné, když to někde čtu," připustil. "Ale necítím se, že bych byl hrdina," dodal.

Přitom tak daleko jako dnes se stříbrný olympijský medailista ani nemusel dostat. Loni v létě uvažoval o konci kariéry, když se potýkal po nevydařené sezóně se zdravotními problémy. "Bylo to reálné. Byl jsem tomu blízko," přiznal. Podpořila ho žena Kateřina, bývalá reprezentantka, trenér Miroslav Petrásek i dvorní servisman Vít Fousek. "Řekli mi, že mě čekají v buňce. Nedovolili by mi skončit," dodal. A dnes jim za to může být vděčný.

Reklama