Hlavní obsah

Bauer: Zase se budeme chystat na příští pohár i s Němci

Nejlepší sezónu kariéry má za sebou český lyžař Lukáš Bauer. Při cestě za celkovým vítězstvím ve Světovém poháru neopomněl vyzdvihnout práci svého týmu a pochvaloval si i zvládnuté operace mandlí a kolene před sezónou. Svým triumfem Bauer prolomil nadvládu německých lyžařů, s kterými společně trénuje. Jejich odplatu ale nečeká.

Článek

Proč byla tahle sezóna tak výjimečná?

Od září jsem se mohl připravovat, jak jsem chtěl. Loni jsem třeba ztratil měsíc kvůli zdravotním potížím, to pak bylo znát i na mistroství v Sapporu.

Prolomil jste čtyři roky německé nadvlády ve Světovém poháru běžců na lyžích. Nevyčítají si sousedi, že si vás v tréninku často pustili až moc k tělu? Nečekáte nějakou odvetu?

To je otázka na ně. Ale i Sommerfeldtovi společný trénink pomohl. Předváděl nejlepší výkony za poslední roky. Loni se nedostal do štafety na mistrovství světa, teď je lídrem Němců. Učily se vždy obě strany. Zase snad něco na příští sezónu vymyslíme.

Nemrzí vás, že famózní forma nepřišla v sezóně s mistrovstvím světa či olympiádou?

Vítězství ve Světovém poháru v zimě, kdy není nic jiného, je hodně ceněné. Na seriál se všichni zaměří. A taky, doufám, nikde není psáno, že nebude forma i jindy. Chci uspět i příští rok při šampionátu v Liberci.

Co říkáte názoru, že sezóna bez velkého vrcholu je tak trochu plonková?

Samozřejmě ho někdo může mít. Ale platí, že v zimě, kdy není mistrovství ani olympiáda, má Světový pohár větší váhu. Jsou ale sportovci, kteří tenhle rok využijí třeba na doléčení zranění. Starší lyžaři ho někdy berou jako rok klidu před dalšími třemi sezónami, kdy velká akce na programu je. Ale jsou to výjimky.

Je vám třicet. Dokdy chcete závodit vy?

Liberec, pak olympiáda a další mistrovství v roce 2011 v Oslu. Už dřív jsem si říkal, že do něj určitě pojedu. Dál se uvidí.

Kolikrát jste si v sezóně blahořečil, že jste se operacemi mandlí a kolene odhodlal k radikálnímu řešení potíží?

Na to, jak jsem na operaci mandlí a na rekonvalescenci vzpomínal hodně špatně, paradoxně opravdu mockrát. Je to hlavní důvod proč, mi to teď jezdí.

Co byste ještě vylepšil ve svém týmu? Máte srovnatelné podmínky třeba s těmi, jaké mívala Kateřina Neumannová?

Nechci to porovnávat. Mám vynikající tým. Bez něj by to nešlo. Jeho základem je trenér Míra Petrásek i Vít Fousek ze servisu. Byli jsme schopni porážet i ty nejlepší. Možná i za slabších finančních podmínek.

Proč Bauer zářil:
Operacemi před sezónou zpevnil své zdraví.
V nebývale silném týmu zjevně vládla atmoféra dráždivé touhy zlepšovat se v každém tréninku.
Má pohodové zázemí: s rodinou (manželka Kateřina, syn Matyáš, dcera Aneta) si může lebedit v nově postaveném domě na krušnohorském Božím Daru.
Nikdo z jeho soupeřů v této sezóně nedokázal s opravdovou formou vydržet déle než dva týdny.
Právě se zhodnotila ve skončeném ročníku SP také jeho tvrdá příprava z minulých let.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články