Hlavní obsah

Skokan na lyžích Janne Ahonen ukončil kariéru

Finský skokan na lyžích Janne Ahonen ve středu oficiálně oznámil konec své úspěšné kariéry. Třicetiletý rodák z Lahti letos popáté vyhrál prestižní Turné čtyř můstků, v celkovém hodnocení Světového poháru obsadil třetí příčku.

Článek

"Cílem každého sportovce je skončit na vrcholu. Už těžko hledám další motivaci k závodění," vysvětlil krátce své rozhodnutí Fin s kamennou tváří, která vždy patřila k jeho image. Na tiskové konferenci zároveň uvedl, že by se chtěl více věnovat rodině. "Největší mojí pýchou je syn. Je pro mě mnohem důležitější než všechna vítězství," dodal Ahonen, jenž vedle šestiletého Miky čeká s manželkou Tiiou v květnu další přírůstek.

Během kariéry, kterou zahájil v prosinci 1993, vyhrál téměř všechno, co mohl. Dvakrát triumfoval ve Světovém poháru a má pět titulů mistra světa. Jediné, co nikdy nezískal, je olympijské zlato. Na kontě má stříbro ze Salt Lake City 2002 a soutěže družstev z předloňských her v Turíně.

Jeho odchodu litovala německá legenda skoků Jens Weissflog, jemuž Ahonen sebral rekord v počtu výher na Turné čtyř můstků. "Smekám před ním čepici. Obdivuji jeho výkony, je škoda, že takový velikán odchází," poznamenal. Weissflog zároveň vyzdvihl fakt, že se Ahonen během patnácti let držel neustále na špici, přestože se musel vyrovnávat se změnami techniky i materiálního vybavení.

Reklama