Hlavní obsah

Janda: Krize byla celou zimu, teď je možné cokoliv

Skončená sezóna se českému skokanovi na lyžích Jakubu Jandovi nevydařila. Nyní dokonce hrozí, že z realizačního týmu odejde slovinský trenér Matjaž Župan, který měl na starosti tým pro Kontinentální pohár. To by Jandu hodně mrzelo, s Županem si totiž sedli. „On s Davidem Jiroutkem mi hodně pomohli, když jsem byl ve velké krizi,“ říká.

Článek

Zima na můstcích se vám nepovedla, jak jste chtěl. Máte z toho hodně špatnou náladu, nebo je to pro vás povzbuzení do dalšího tréninku?

Sezóna mě mrzí. Nevyšlo skoro nic, ale je to i nějaký podnět do příští sezóny. Snažím se analyzovat chyby, ale nechci o tom moc mluvit.

Hovoří se o změnách v realizačním týmu…

Spekuluje se o Matjaži Županovi, který měl s Davidem Jiroutkem na starosti tým pro Kontinentální pohár. Víc bude jasné příští týden.

V minulosti jste naznačoval, že pro vás je pilířem v realizačním týmu...

Určitě. On s Davidem mi hodně pomohli, když jsem byl ve velké krizi. Bohužel, když jsem pak jel na Světový pohár, tak mi to nikdy nevyšlo. Mluvil jsem s ním minulý čtvrtek, je to asi tak padesát na padesát.

Proč by odcházel?

Vypadá to, že by mohl vést slovinskou reprezentaci.

Proč vám to nejde pod Rakušanem Schallertem, který vede áčko?

Ričie je jako člověk dobrý. Ale on jako trenér a já jako závodník si nerozumíme. Řešili jsme to. Někde je ale zakopaný pes. I přes snahu to nefunguje.

Kdy jste zažil největší krizi?

Byla vlastně celou sezónu. Byly i světlé okamžiky. Říkal jsem si, že to pojede i ve svěťáku, ale po dvou skocích to nešlo. A to v tom už pak zase lítáte...

Jak teď nakládáte s volnem?

Nejsem na tom moc dobře zdravotně, snažím se z toho dostat. Huhlám už pěkných pár dní. Asi jsem to dostal, když jsme byli lyžovat v Harrachově po sezóně. I Lucka (manželka – pozn. autora) onemocněla, má vysoké teploty.

Je pro vás výrazným hmatatelným bodem šampionát v Liberci v příštím roce?

Nerad bych se takhle dopředu bavil. Nevím, co bude. Vyčkávám, může se stát cokoli, i když samozřejmě lze říct, že to je velká výzva.

Říkáte cokoli. Opravdu cokoli?

Situace není nejlepší. Nevím, na čem jsem. Netuším, co bude. Jestli se vůbec do týmu pro Liberec dostanu.

Myslíte tedy i na konec kariéry?

To by byla spekulace, nechci se o tom bavit. Ve hře je spousta faktorů. Když k něčemu dojde, možná to bude konec. Nebo třeba ne. Do14 dnů budu vědět víc.

Asi jste stačil zaregistrovat konec kariéry slavného Fina Ahonena...

Jasně. Skončila legenda.

Jakou zábavu či práci si na dny před zahájením přípravy plánujete?

Mám pořád co dělat. Kolem baráku jsou pořád starosti. K tomu zahrada. Teď je to ale čtyři pět dnů horší. Nachlazený se snažím chodit ven co nejméně. Vždyť skoro mutuju, je to špatný. Ale má přijít teplo. Možná bych mohl vytáhnout i motorku.

A dovolená?

Časově to nejde, manželka nemůže. V létě ale chceme do Chorvatska, nebo někam poblíž.

Budete opět závodit ve formuli?

Nevím, bude připravená. Je to o penězích, ale chtěl bych se svézt.

S jakými cíli? Jak moc jste se zlepšil?

No snad tak, abych nekončil poslední.

Reklama