Hlavní obsah

Lyžař Koukal si zazávodí na Tour de Ural, bydlet bude ve vlaku

Zimní sezóna již běžcům na lyžích skončila, ale bývalý mistr světa v závodu na 50 km volnou technikou Martin Koukal si ji ještě prodlouží. Muž, který vylezl i na osmitisícovou horu Čo Oju, v sobě nezapřel povahu dobrodruha a odjel na netradiční etapový závod do Ruska. Od úterý do soboty absolvuje Tour de Ural, jakousi obdobu Tour de Ski.

Foto: Adidas

Český lyžař Martin Koukal

Článek

V Rusku závodil Koukal pouze při Světovém poháru v Moskvě v Krylatském, na Urale nikdy nebyl. Když ho ale v průběhu sezony oslovil bývalý slavný běžec na lyžích Michail Botvinov, kývnul. "Podmínky byly vcelku, proč to nezkusit?" prohlásil Koukal v rozhovoru pro ČTK a deník Sport.

Loni se prvního ročníku zúčastnili zejména lyžaři ze Švédska a Finska, exotiku okusili i Italové. "Říkali, že to bylo super, tak jsem to chtěl zkusit na vlastní kůži," řekl Koukal. Z Čechů bude sám, neboť vítěz Světového poháru Lukáš Bauer se navzdory pozvání rozhodl sezonu ukončit.

Lyžaře čeká směsice závodů od sprintu na 100 metrů klasicky, přes kritérium na 4 km, 1400 metrů dlouhý výběh do sjezdovky, distanční závody či extrémní sjezd z kopce v klopených zatáčkách, jakýsi skikros na běžkách. Bude si Koukal při vzpomínce na nehodu při loňském mistrovství světa v Sapporu a následné operaci ramene dávat větší pozor? "Já se toho nebojím. Sice mám rameno zdrátovaný, ale ten strach se nějak nedostavil," řekl s úsměvem Koukal.

Mezi jednotlivými etapami bude lyžaře převážet vlak, v němž budou mít závodníci každý dvoje luxusní kupé, které bude zároveň i jejich domovem a zázemím po dobu závodu. Jakási obdoba Orient Expressu. "Má to být nějaký carský vlak, asi třináct vagónů, tak jsem na to zvědavý. Podle fotek to vypadalo na luxusní vláček," uvedl Koukal.

Reklama