Hlavní obsah

Zářil nejen Bauer, byla to vydařená zima, říká šéf svazu lyžařů Sobotka

Uplynulá sezóna sice postrádala vrchol v podobě mistrovství světa či olympijských her, pro české lyžování byla ale velice úspěšná. A nešlo jen o celkové triumfy běžce na lyžích Lukáše Bauera a skikrosaře Tomáše Krause ve Světovém poháru. „Ukázaly se i juniorské naděje. Běžec Martin Jakš, snowboardistka Šárka Pančochová...“ hodnotil minulou zimu v rozhovoru pro Právo prezident Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka.

Článek

Co vás nejvíc těšilo v sezóně, jíž sice chyběla vrcholná událost, ale i tak přinesla řadu úspěchů českých lyžařů?

S velkým potěšením jsem asi nejen já vnímal to, jak skvěle si ve Světovém poháru vedl Lukáš Bauer. Za něj stavím skikrosaře Tomáše Krause, ale ukázaly se i juniorské naděje. Běžec Martin Jakš, snowboardistka Šárka Pančochová. Byla to vydařená zima.

Pozice krále českého lyžování po odchodu Neumannové se zdá v tuto chvíli asi jasná...

Určitě. Před Bauerovými výsledky klobouk dolů.

V anketě Král bílé stopy ale rozhodne do 10. května veřejnost a v internetové části hlasování je výše Bank. Vyhlášení 16. května může přinést překvapení...

Anketa, v níž rozhoduje veřejnost, je správný trend. Ale jinak nechci průběžné výsledky hodnotit.

Zamrzelo vás během zimy vůbec něco?

Trošku více jsem čekal od skokanů, Šárce Záhrobské jsme po titulu v Aare fandili a přáli, aby se dočkala vítězství i v závodě Světového poháru, ale nevadí, že to nevyšlo. To je sport. A co mě opravdu zamrzelo? Zranění právě Ondry Banka v Kitzbühelu.

Rozpočtově je české lyžování daleko třeba za alpskými či severskými velmocemi, přesto výsledkově předčí očekávání. Čím si to vysvětlujete?

To je různé. Příprava Lukáše je podobná tréninku lyžařů právě z oněch velmocí. Pořád asi sklízíme ovoce ze Sportovních center mládeže i z minulých let. Ale třeba u Šárky Záhrobské a Ondřeje Banka je hlavní podpora rodinných týmů.

Jaro je údobím úvah, zda vedení svazu je schopno sehnat dost peněz. Diskutuje se i o možných změnách, co čekáte od svazové konference 17. května?

Počítám, že bude konstruktivní a nepřinese zásadní změny. Hodně se toho povedlo. I s výhledem na MS v klasickém lyžování v Liberci to je dostatečný argument. Finanční i trenérské zázemí se mnohdy teprve konstituuje, ale základ je položen.

Reklama