Hlavní obsah

Kraus: V závodech SP jsem ukázal všem, že se mnou mají velký problém

Český skikrosař Tomáš Kraus má za sebou prozatím nejúspěšnější sezónu ve své kariéře. Vyhrál Světový pohár a navíc se mu povedlo poprvé stanout na stupínku nejvyšším v americké profesionální sérii Jeep King of Mountain. „Američanům je nyní jasné, že ani u sebe v Americe si nemůžou být jisti, že mě porazí,“ řekl Sport.cz úspěšný závodník Kraus.

Článek

Jak hodnotíte vaši úspěšnou uplynulou sezónu?

Byla skvělá, ale několik věcí se mi nepovedlo. Bude dobré se nad tím zamyslet, aby se takové chyby neopakovaly. Sice se jedná o maličkosti, ale myslím si, že do dalšího roku mi pomůže, když to bude lepší.

O co konkrétně jde?

Jsou to spíše technické záležitosti. Věci, které se vyvinou během závodu. U některých závodů je totiž velmi důležitá startovací pozice. Jde o to vymyslet taktiku na kvalifikaci. A jelikož hodně závodím se sjezdaři, kterým jde velice dobře klouzání na rovných úsecích, musíme vymyslet trénink, abych v těchto pasážích tolik neztrácel.

Vám tedy vyhovují závody, kde se hodně zatáčí?

Když je trať technická, je tam hodně zatáček, tam mám velkou potenci. Když je trať hodně rovná, mám s tím trochu problémy.

Jaký program vás čeká v nejbližších dnech?

Teď mám ještě dva tři týdny volno, potom už začnu trénovat na suchu. Chtěl bych si udržet prázdniny bez lyžování, protože když začnu už o prázdninách, často jsem hned na začátku sezóny z lyžování unavený. Od konce prázdnin budu potom týden v Rakousku nebo Švýcarsku, to podle sněhových podmínek, a týden absolvuji suchý trénink v Česku.

Máte nyní nutkání vyrazit znovu na svah?

Zrovna včera mi Michal Novotný poslal esemesku, že jede na hory. Já jsem odmítl, protože si ještě rád užiji rodinu. Nechám odpočinout nohy od lyžařských bot, jsou po sezóně ještě docela zničené. Jak se ale budou blížit prázdniny, chuť zase přijde.

Měl-li byste vypíchnout nejzdařilejší závod v uplynulé sezóně, který by to byl?

Určitě závod světového poháru ve francouzském Flaine, což byl závod s velmi těžkými podmínkami. Hodně foukal vítr, byla špatná viditelnost. A byla tam velmi těžká pasáž, kterou jsem až do finále zvládal bravurně, ve finále jsem ji ale zkazil a předjel mě týmový kolega ze Salamonu Gavaggio, který byl jako Francouz doma. Byl hodně přede mnou, ovšem dostali jsme se k místu, kde nikdo nepředjíždí, a já jsem ho právě v tomto úseku předjel. To mě opravdu potěšilo. Lidi, kteří můj vítězný manévr viděli, byli také nadšeni.

Co váš úspěch v americké sérii King of the mountain, ten řadíte patrně také vysoko?

To je samozřejmě druhý okamžik, který mi z proběhlých závodů nejvíce vystupuje. Tam všechno fungovalo skvěle. Takové maličkosti, které mi dříve nevyšly, se v těchto závodech neprojevily. Američanům je nyní jasné, že ani u sebe v Americe si nemůžou být jisti, že mě porazí.

Funguje mezi evropskými a americkými závodníky velká rivalita? Je to pro vás o to větší úspěch, že jste u nich vyhrál jako Evropan?

Rozhodně jsem v závodech Světového poháru ukázal všem Evropanům a Američanům, že tady mají se mnou velký problém. V Americe jsem byl vždy druhý třetí, a přestože jsem jezdil dobře, vždy mě někdo předjel. Je to hodně o mentalitě. Když přijede Američan do Evropy, tak víme, že s ním nebude takový problém, jako kdyby se jelo na jejich půdě. Stejně takový pocit měli Američani z nás, a já ho z nich potřebuji dostat.

Reklama

Související témata: