Hlavní obsah

Neumannová: Může se stát, že na Ropáka budu kandidovat znovu

Prezentace mistrovství světa v klasickém lyžování, které bude příští rok v únoru hostit Liberec, čeká příští týden na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) prezidentku organizačního výboru Kateřinu Neumannovou. O kongresu, stavu příprav areálů, ale i budoucnosti po šampionátu olympijská vítězka hovořila před odletem do Afriky s deníkem Právo a serverem Sport.cz.

Článek

Jako šéfku organizačního výboru libereckého mistrovství světa vás čeká tradiční jarní kongres lyžařské federace FIS. Míříte na něj do Kapského Města v očekávání pohody, nebo může dojít na kárání, případně jiné nepříjemnosti?

Nic v negativním smyslu očekávat nemůžeme. Pro nás byla nejtěžší zkouškou tzv koordinační skupina zhruba před měsícem v Liberci. Tehdy šlo o podrobnou kontrolu, z té jsem určitý respekt měla. Kongres je pro nás víceméně formální, čekají nás prezentace v jednotlivých úsecích, mě osobně pak celková před 25O delegáty kongresu a všemi hosty. To musí nějak vypadat. Ale neočekávám žádné komplikace ani tlaky.

Ale určitě jsou věci, které FIS v kontaktu s vámi bude nějakým způsobem stále zdůrazňovat?

Dlouhodobě se řeší záležitosti ohledně ubytování, našlo se východisko z problémové situace, která nastala v zimě. Budeme se tím dál zabývat průběžně. Čekají nás i zákulisní jednání. Potkávají se tam všichni důležití lidé od lyžování na jedné hromadě. Je to důležité hlavně pro pořadatele dalších mistrovství a jejich kandidatury. Ale to už se nás netýká.

Těšíte se na někoho speciálně?

S největší pravděpodobností se tam potkám s Bente Skariovou a s jejím otcem. Ona pracuje pro Oslo, kde bude mistrovství po Liberci. Spojuje nás lyžařská minulost i podobná práce v současnosti. Prostřednictvím Bente chci navázat těsnější spolupráci směrem k Norům, kteří jsou v lyžařském světě jedním z nejdůležitějších národů.

Maskota v podobě lva už jste představili na domácí scéně, na jihu Afriky zazní poprvé oficiálně i znělka šampionátu. Můžete k ní něco dopředu prozradit?

Myslím, že je velice povedená, dynamická, třicetisekundová. Existuje i zkrácená  verze pro televize. Muziku dělal Michal Dvořák, obrazově se v ní prezentují národní symboly, motiv Prahy i Liberce. Je to o celé České republice, nejen o pořadatelském městě. Prolínají se v ní i naši nejlepší klasičtí lyžaři, Lukáš Bauer a Roman Koudelka.

Budou lákadlem pro domácí diváky, jak je začleníte do promo akcí?

V rámci jejich časových možností s tím počítáme. Ale pro nás je nejdůležitější aby tam dobře závodili. Lukáš a Roman, největší esa úseků, určitě budou táhnout, ale léto mají s přípravou nabité. Spolupráce by měla probíhat prostřednictvím svazu, nepočítáme s uzavíráním nějakých individuálních smluv.

Od generálky MS v Liberci uběhly tři měsíce. A čas dál utíká. Dělá teď město jako garant dokončení areálů vše v souladu s harmonogramem?

Myslím, že není důvod ke znepokojení. Jestli se něco zpožďuje nebo urychluje, tak je to v rámci týdnů. Máme trošku problém, jak se vše bude stíhat směrem k finále skokanské Grand Prix na hmotě, které je v Liberci začátkem října. To bude asi o prsa, ale finance na dostavbu jsou. Nějaké zásadní komplikace nikoli. Na Ještědu u můstků se pracuje, univerzitní koleje a byty se staví. V běžeckém areálu ve Vesci se čeká na dokončení výběrových řízení, aby se napravilo to, co bylo špatně. Bude se to řešit v létě.

Nejvíce práce je na Ještědu. Proti plánu je třeba navíc zpevnit svah. Stihne se vše?

Vznikly vicenáklady se zpevněním svahu, kde mají být další tribuny. Postup prací je jasný, vše je vyřešeno a schváleno. Jde jen o to, jestli to bude koncem září, jak je přislíbeno, nebo jestli se to o nějaký týden protáhne. Ale vzhledem k mistrovství světa to není zásadní komplikace.  Od podzimu začne i montáž grandiózních mobilních konstrukcí.

Firmy, které se podílely na navážení sněhu z Jizerských hor na únorovou generálku, dostaly pokutu. Necuknou z partnerského vztahu k šampionátu?

Není problém mezi firmami a námi jako organizačním výborem. Bylo nám to maximálně nepříjemné, ale tahle kauza není ukončená, je to v rukou právníků, já sama bych se slovně nerada do něčeho dalšího pouštěla. Podle mých informací. probíhají odvolání.

V anketě Ropák roku jste za dovoz sněhu do Vesce obsadila druhou příčku za náměstkem ministra dopravy Hodačem a v uvozovkách jste porazila prezidenta Klause? Napadlo vás někdy, že se do takové ankety vůbec můžete dostat?

V minulosti určitě ne. Ale i při nejlepší vůli se může stát, že budu možná kandidovat zase. Bohužel mistrovství světa je akce, která nikdy nebude Stranou zelených nebo lidmi kolem těchto ocenění brána pozitivně. Obávám se, že můžu být ještě jednou nominována, i když si teď netroufnu říci, co by mě k tomu mělo přivést.

Myslíte, že se vám daří obrátit mínění v Liberci, které alespoň z některých sfér vám není příliš nakloněno?

Je to těžká práce. V Liberci cítím, že situace je černobílá. Jsou tam lidé, kteří sportu fandí a jsou rádi, že budou mít akci, která je jedinečná. Pak je tam spousta těch. kteří vnímají spíše komplikace, které akce bude přinášet. Doprava, uzavírky, omezení… Jen málo lidí to vnímá neutrálně. U těch lidí, kterých se to přímo dotýká a samozřejmě se jich to dotýkat bude, se ten střed hledá těžko. Ale jen poodjedete z Liberce, je situace úplně jiná.

Čím to?

Když bude mistrovství v horském středisku, kde je většina lidí závislá na horském byznysu a cestovním ruchu, všem to přinese pozitiva buď hned, nebo i z dlouhodobého hlediska. Ve stotisícovém Liberci, je hodně lidí, kterým sport nic neříká. A přinese jim to i komplikace. To, že se rekonstruují dva nádherné areály, že se dobudují věci, na které by se jinak čekalo dlouho, nevnímají natolik intenzivně, aby  to přetlačilo ta omezení v rámci tří týdnů, která při akci budou.

Bude pokračovat poněkud skřípající spolupráce organizačního výboru s firmou Snowhill?

Probíhají vcelku poklidně jednání. Ale vyvíjíme snahu dlouhodobě si  připravovat areály sami. Ve Vesci je to trošku jednodušší. Tam areál Snowhillu předán nebyl. Na Ještědu je to jiné, tam má Snowhill kopec pronajatý. Probíhá specifikace úkonů, které jsme si schopni zajišťovat sami a které budou na firmě Snowhill. Třeba při provozu lanovky budeme žádat o pomoc, technicky náročné zařízení nemůže obsluhovat kde kdo. Vše se dává do smluv, takže pevně věřím, že se loňským komplikacím vyhneme, že jim předejdeme už do prázdnin, kdy bude jasné co budeme chtít od Snowhillu a naopak.

Takže problémy třeba s parkovištěm se nebudou opakovat?

Je jasné že areál bude zavřen jen pro účely mistrovství. Je otázkou, jak dlouho předem.

Opakovaně jste tvrdila, že prezidentská funkce v organizačním výboru není placená, zůstáváte tedy nadále zaměstnankyní armády pod ministryní Parkanovou?

Působím pod náměstkem ministryně, který je zodpovědný mimo jiné za sport, Duklu a tak dále.

Méně zasvěcený člověk si tedy řekne ‘Proč tedy všechny ty tahanice o působení v organizačním výboru a vystřídání Romana Kumpošta?‘

Pro mě je to funkce maximálně prestižní. Přímý dopad z ní je určitě podstatně menší, než si mnozí myslí, ale má význam z dlouhodobého hlediska. Když za sebou budu mít uspořádané mistrovství, je to obrovská devíza do budoucna. Dělám něco, co mě baví v nejvyšší pozici, v jaké si to může to člověk po skončení sportovní kariéry může představit. Pro mě to má tuhle polohu více než tu ekonomickou.

Co váš šumavský penzión a další aktivity?

Penziónu jsem se nikdy nevěnovala naplno. Nemůžu ho tolik brát jako domov, jsem tam málo, ale jako místo, které mám ráda, přirostlo mi k srdci. Podnikatelská aktivita to pro mě nikdy nebyla. Penzion si žije vlastním životem, žádný čas mu nevěnuji. Ale zůstala jsem v kontaktu s projektem Hledá se nová Kateřina Neumannová. Dál existuje i tým zaštítěný mým jménem, i když se v jeho rámci starám jen o image.

Jste v kontaktu se svým bývalým trenérem Stanislavem Frühaufem, který se také věnuje mládeži? Nekápl už na „novou Katku“?

Potkali jsme se jen párkrát na horách, kde trénoval děti. Věřím, že po Liberci si sedneme a najdeme nějaké společné věci směrem k budoucím generacím. Standa je pro české lyžování nepostradatelný odborník, který mu ještě může hodně dát. Byla by velká škoda, kdyby se jeho teorie a myšlenky neuplatnily.

Přemýšlela jste o tom, co budete dělat po Liberci?

Tak ono to tam pro nás neskončí závěrečným ceremoniálem. Pro lidi jo, ale pro nás to bude dobíhat a ještě to bude práce na několik měsíců. Pak se můžu vrátit a ráda se vrátím ke svým zmíněným projektům, které jsou pro mě jistotou. Chtěla bych zintenzivnit práci s Českým olympijským výborem. Je tu Tour de Ski, Pražská lyže.

Otevírá se celá řada dalších věci. Ale přiznám, že si po Liberci ráda odpočinu. Nechci  být žena v domácnosti, ale taky si nehodlám hodit na hrb akci typu Liberec. Chtěla bych trochu polevit, získat odstup. Ale to jsem loni říkala také…

V zimě bude volba nového předsedy ČOV. Nepůjdete do ní?

Určitě ne. Ale s pohledem do budoucna ji určitě budu hodně sledovat. Je důležité s kým člověk spolupracuje. Koneckonců sedím v plénu, které volí. Nevylučuji možnost spolupráce na nižších funkcích, ale je to zatím předčasné.

Někoho možná napadne případné spojení vaší osoby s projektem Praha olympijská…

Neorientuji se v téhle situaci na tolik, abych byla schopna definovat svoji pozici, pokud by byl vůbec o mě zájem. Nevyznám se v tom. Nejsem si jistá, kam tento projekt nyní směřuje.

V pátek jste korunovala Lukáše Bauera nejlepším lyžařem sezóny, jaké jste měla pocity, když jste odevzdávala svou poslední trofej v kariéře?

Klaním se Lukášovi, už jen kvůli Liberci mu budu držet palce, aby měl sezónu aspoň podobnou té, jako byla ta letošní. Ale když oficiální část vyhlášení skončila, zamířila jsem do jiné společnosti za kamarády. Lyžování řeším dnes a denně. Ráda si odskočím jinam.

V minulosti pro vás jaro bylo údobím kultury, odpočinku. Co teď?

Letos jsem ještě nevydechla, kromě dvou prodloužených víkendů na sjezdovkách při Engadinu a v rámci vyhodnocení Tour de Ski. Obávám se, že pár dní volna budu mít až začátkem prázdnin. Organizační výbor bude mít takovou závodní dovolenou, do zimy už nebude žádná. Teď stihnu o víkendu golf, jinak nic.

Asi ani přípravu na štafetu v Liberci?

Návrat jen na jeden závod by nebyl šťastný, lyžování by to nic nepřineslo. Mně osobně by to asi taky radost nepřinášelo. Nemohla bych se připravit tak, jak bych si představovala. Přitom se cítím docela dobře. Ale abych mohla podávat dobré sportovní výkony, musela jsem být psychicky v pohodě, odpočinutá, s čistou hlavou. To teď nebude. Moje přítomnost v Praze nebo Liberci je nutná skoro denně, nevím, kde bych ten čas vzala. Jsem ráda, když si jednou týdně jdu ráno zaběhat. Zasportuji si i o víkendu, ale tenhle trénink určitě neodpovídá významu mistrovství.

Reklama

Související témata: