Hlavní obsah

Bauera čeká devět zkoušek, seskok padákem a Finská rallye

JABLONEC NAD NISOU

Učení - "mučení", rodina, oblíbené závody na horských kolech a dva adrenalinové zážitky se vejdou do letní přípravy vítěze Světového poháru v běhu na lyžích Lukáše Bauera. Stříbrný medailista z klasické patnáctky na zimní olympiádě v Turíně chce do srpna zvládnout devět zkoušek na Technické univerzitě v Ostravě a v září obhájit bakalářskou práci na téma Finance a vrcholový sport.

Článek

"Někdo říká, že to nejde, ale pokusím se. Až začne zima, nebudu mít na školu čas," řekl novinářům Bauer.

S přípravou na sezónu, která vyvrcholí v únoru a v březnu mistrovstvím světa v Liberci, začal závodník SKP Jablonex nedávno. Kromě běhání "po svých" a na kolečkových lyžích počítá s účastí na Šumavském maratonu na horských kolech. V létě prozkoumá z kola tratě pro mistrovství světa v Liberci - Vesci. Čas si najde i na jízdu na kajaku.

Bauer bude skákat padákem

"Skočím si poprvé i padákem, ale pro jistotu zatím jenom v tandemu s jednou zkušenou parašutistickou mistryní. A jeden z mých sponzorů, výrobce energetických nápojů, mně jako odměnu za uplynulou úspěšnou sezónu domluvil svezení v závodním autě na trati Finské rallye. Pojedu jako spolujezdec a splním si svůj velký sen. Adrenalinové zážitky vyhledávám, jsou pro mě psychickým relaxem," prozradil Bauer. Přípravu směřuje k libereckému mistrovství světa a pravděpodobně kvůli němu na přelomu roku vynechá i Tour de Ski, kde letos dominoval.

Adrenalinové sporty zpestřují také přípravu další hvězdy SKP Jablonec, stříbrného a bronzového medailisty z loňského mistrovství světa v biatlonu Michala Šlesingra. Kromě seskoků padákem ho přitahuje horolezectví a kajak. Po konci minulé zimní sezóny, během níž vyhrál jeden závod Světového poháru a na mistrovství světa ve švédském Östersundu obsadil páté a šesté místo, se Šlesingr dokonce zranil na umělé horolezecké stěně. "Spadl jsem do kyvadla a natrhnul jsem si vazy pod pravým kotníkem. Do začátku přípravy na novou sezónu jsem se ale uzdravil," uvedl Šlesingr.

Oblíbil si lezení na dobře jištěných skalách v horských oblastech Itálie, trénuje také na domovských skálách v okolí Letohradu. "Nikdo z klubu a ani z reprezentace mně zatím lezení nezakázal. Myslím, že zákaz by mně ublížil a kdybych ho dostal, tak bych se cukal," prohlásil Šlesingr.

Reklama