Hlavní obsah

Liberec prezentuje, Harrachov bojuje

PRAHA

Poklidnou prezentaci mistrovství světa chystá na kongresu lyžařské federace FIS v jihoafrickém Kapském Městě Liberec, zato Harrachov čeká asi tuhý boj o další šampionát na české půdě. Krkonošské středisko chce MS v letech na lyžích pro rok 2012. Ve čtvrteční volbě mu bude konkurovat norský Vikersund.

Článek

Aktuální stav příprav libereckého MS 2009 vylíčí prezidentka organizátorů Kateřina Neumannová. Po maskotovi v podobě lva oficiálně představí i znělku šampionátu. „Myslím, že je velice povedená, dynamická. Muziku dělal Michal Dvořák, obrazově se v ní prezentují národní symboly: motiv Prahy i Liberce. Prolínají se v ní i ve svých disciplínách naši nejlepší klasičtí lyžaři Lukáš Bauer a Roman Koudelka,“ říká Neumannová.

Počítá s řadou schůzek. Těší se na bývalou norskou soupeřku Bente Skariovou. „Pracuje pro Oslo, kde bude mistrovství po Liberci. Spojuje nás minulost i podobná práce v současnosti. Prostřednictvím Bente chci navázat těsnější spolupráci s Nory,“ plánuje Neumannová před vůbec prvním lyžařským kongresem pořádaným v Africe.

Harrachov plánuje modernizaci skokanského areálu

S plány na modernizaci skokanského areálu, který má dostat i osvětlení, jde do boje o pořadatelství na v neděli začínajícím jednání Harrachov. „Dějiště by se měla pravidelně střídat,“ tasí další argument starosta města Tomáš Ploc, bratr bývalého skokana.

Jasnější podobu dostanou i kalendáře Světových pohárů pro příští sezónu. Čeští pořadatelé asi budou zastoupeni při běžecké Tour de Ski, Harrachov ale chybí v poslední verzi plánu skokanského seriálu.

Kongres rozhodne i o MS v alpském lyžování 2013, kandidují Cortina d’Ampezzo (Itálie), Schladming (Rakousko) a Sv. Mořic (Švýcarsko), o klasické MS se ucházejí Falun (Švédsko), Lahti (Finsko), Oberstdorf (Německo), Val di Fiemme (Itálie) a Zakopané (Polsko). Akrobatický šampionát bude zřejmě v norském městě Voss, které kandiduje jako jediné.

Reklama

Související témata: