Hlavní obsah

Jižní Afrika se učí nové slovo: lyžování

KAPSKÉ MĚSTO

Černošský imigrační úředník na letišti v Kapském Městě jen nechápavě zvedne obočí: „A co je to lyžařská?“ Odpověď, že důvodem návštěvy Jihoafrické republiky je kongres Mezinárodní lyžařské federace (FIS), ho zjevně příliš neuspokojila. Více než tisícovka delegátů se sjela do země, kde se o nějaké lyžařské tradici dá hovořit jen stěží.

Článek

„Místní funkcionáři mě uklidnili, že se v příštích dnech nemusíme obávat sněhové nadílky,“ zavtipkoval při své úvodní řeči předseda FIS Gian Franco Kasper. „Možná tu nemáme sníh, ale jsme populárním dějištěm nejrůznějších kongresů,“ hájí volbu funkcionářů zástupce starosty Kapského Města.

Jenže kongres na exotickém místě, kde teplota přes rok neklesá pod 10 stupňů, není výjimkou. Stačí se podívat na dějiště některých posledních setkání delegátů: 1994 – brazilské Rio de Janeiro, 1996 – novozélandský Christchurch, 2000 – Melbourne, 2004 – floridské Miami, předloni portugalské Algarve. Další kongres je naplánován do Turecka…

„Občas mi připadá, že se FIS snaží dělat kongresy do nejdál od sněhu,“ připouští Kateřina Neumannová, prezidentka organizačního výboru MS 2009 v Liberci, že svou roli hraje i záliba funkcionářů v cestování. „Ten důvod je pod čarou. Celý rok jsou na horách, tak chtějí i do tepla. Také se ale snaží do lyžařského hnutí zapojit co nejvíce zemí,“ vysvětluje bývalá lyžařka.

O to, aby se funkcionáři v Kapském Městě nenudili, je postaráno. Před zahájením kongresu byl naplánován golfový turnaj, ve čtvrtek je zase volný den s výletem na místní vinice.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články