Hlavní obsah

Boj o šampionáty: hvězdy i čokoláda

Michal Osoba (Kapské Město)Právo

Oficiální jednání na kongresu Mezinárodní lyžařské federace se odehrávají v několika sálech dvou kongresových hotelů, ale to zřejmě nejpodstatnější se děje jinde. Na minibulváru tvořeném stánky jednotlivých kandidátských měst pro světové šampionáty 2012 a 2013.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek

Článek

Kolem stánku Zakopaného se pohybuje skokanská legenda Adam Malysz, Val di Fiemme podporuje běžec Cristian Zorzi a dorazit má i Manuela di Centaová. Především se ale kandidátská města předhánějí v místních specialitách. U harrachovského stánku točí Plzeň, německý Oberst dorf nabízí Clausthaler a perníková srdíčka, Val di Fiemme zase vsadilo na italské víno… Nejaktivnější je Svatý Mořic, který doručuje delegátům různé čokoládky přímo na pokoj.

„Ale samotné stánky při volbě nehrají roli, spíš se u nich vytvářejí různé spolky,“ vysvětluje Milan Jirásek, člen rady FIS a předseda Českého olympijského výboru.

Může tak srovnávat – hrají zákulisní jednání u volby dějišť lyžařských MS stejnou roli jako u olympiád? „To nelze srovnat. Tady volí pořadatele 17 členů rady FIS, u olympiády je to asi 115 členů pléna. A zejména u zimních her u řady delegátů padá lobbing na úrodnou půdu.“

Počet volitelů byl omezen v roce 1996 na kongresu na Novém Zélandu. „Byla to zásluha tehdejšího šéfa FIS Hodlera,“ vzpomíná Jirásek. „Kongres už končil a on na poslední chvíli nenápadně podal návrh, aby o pořadatelích rozhodovala rada FIS. Mám trochu podezření, že některým delegátům to ani nestihli přeložit do sluchátek, ale v tom všeobecném nadšení, kdy se tleskalo, to schválili,“ usmívá se Jirásek.

Reklama