Hlavní obsah

Harrachov poražen, létat se bude v Norsku

KAPSKÉ MĚSTO

Jedna věta předsedy Mezinárodní lyžařské federace Giana Franka Kaspera proměnila očekávání harrachovské delegace ve zklamání. „Pořadatelem mistrovství světa v letech na lyžích v roce 2012 se stává Vikersund, Norsko,“ pronesl včera večer v Kapském Městě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Můstky v Harrachově - ilustrační fotografie

Článek

Šestnáctičlenná Rada FIS dala přednost severské kandidatuře v tajném hlasování. „Jsme zklamaní, jeli jsme sem vyhrát,“ hlásil za harrachovskou delegaci bývalý úspěšný skokan Pavel Ploc. Poměr hlasů nakonec byl 11:5 ve prospěch Vikersundu.

Lety na lyžích jsou specifickou disciplínou, pořádat šampionát může jen pět fungujících mamutích můstků na světě. „A asi hrálo roli i to, že Vikersund naposledy pořádal šampionát v roce 2000, zatímco my v roce 2002,“ hledal možné příčiny volební porážky generální sekretář kandidatury Otakar Jiroutek.

Pro příští šampionát by tak měl být již na řadě Harrachov. „Jenže víte, jak to je. Třeba si v Kulmu řeknou, že tam dlouho šampionát nebyl, a budou o něj usilovat. Ale půjdeme do toho,“ přislíbil Jiroutek s tím, že plánovanou výstavbu osvětlení můstků neúspěch neovlivní. Norové tak po MS v klasickém lyžování v Oslu 2011 uvítají o rok později nejlepší letce a v roce 2013 nejlepší akrobaty, kde byl jediným kandidátem Voss. Trochu v ústraní proběhla i volba pořadatele MS ve snowboardingu pro rok 2013, kde se s jediným kandidátem, kanadským Stonehamem, jednalo do poslední chvíle.

Nejemotivnější a nejvíce očekávané ale byly volby dějišť MS klasiků a sjezdařů. Po Liberci a Oslu uvítá nejlepší běžce, skokany a sdruženáře Val di Fiemme, což italská delegace slavila bouřlivým jekotem a máváním. Veselo bylo i v rakouském táboře, šampionát ve sjezdovém lyžování přiřkla Rada FIS Schladmingu.

Reklama

Související témata: