Hlavní obsah

Hvězdy Tour de Ski nevynechají, věří její tvůrci

KAPSKÉ MĚSTO

Zřejmě klíčový rok čeká ambiciózní seriál běžců na lyžích Tour de Ski. V obavách z příliš náročného programu před světovým šampionátem v Liberci totiž řada špičkových lyžařů naznačila, že bude preferovat vrchol sezóny a 3. ročník Tour de Ski raději vynechá.

Článek

Na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Kapském Městě se dolaďuje konečná podoba seriálu a šéf Tour Jürg Capol věří, že dohodnutá koncepce přiláká i světovou elitu. „Když jsme začínali před dvěma lety, byli jsme ve stejné situaci. Také bylo v půli února mistrovství světa a většina lyžařů se Tour zúčastnila,“ řekl Právu Capol.

Poprvé tři země?

Organizátoři Tour de Ski běžecké elitě ustoupili. I úřadující vítěz Lukáš Bauer mluvil o tom, že nahuštěný program v polovině sezóny je příliš vysilující. „Ubrali jsme jeden den a jeden dlouhý závod. Tour nebude tak namáhavá,“ tvrdí Capol.

Program seriálu se dosud neustálil. Na papíře je ale podobný jako v minulosti. „Ano, vždy tam byly tři země, ale ještě ani jednou se to nepovedlo,“ po -usměje se švýcarský funkcionář v narážce na předminulou sezónu, kdy nedostatek sněhu nepustil seriál do Česka, a na minulou zimu, kdy německá část odpadla kvůli problémům s televizními právy, což se letos podle Capola opakovat nebude.

Místo Oberstdorfu bude premiérovou zastávkou seriálu Oberhof. Odtamtud se karavana lyžařů přesune do Prahy. Ale ještě není potvrzeno kam. Pražský hrad příliš nevyhovoval. „Bylo to krásné místo, i sněhu bylo dostatek, ale pro závodníky i diváky trochu moc těsné,“ vysvětluje Capol.

Kritika se loni snesla i na Nové Město, ale ta by teď hrozit neměla. „Pojede se intervalově, takže místa na předjíždění bude dost,“ vysvětluje Capol. Tradičním zakončením bude obávaný výběh na Alpe Cermis v italském středisku Val di Fiemme.

Změna pravidel

Kromě úprav v marketingu doznají změn i v minulé sezóně kritizovaná pravidla, kdy prize money dostával nejrychlejší závodník dne, který ale při handicapovém startu mohl být v cíli třeba až 18.

„Ano, teď v Oberhofu bude vítězem ten, kdo projede cílem jako první,“ potvrzuje Capol. „Ale při poslední etapě kromě celkového vítěze vyhlásíme i muže a ženu dne s nejrychlejším časem v etapě, aby měli motivaci i hůře umístění závodníci,“ vysvětluje a dodává, že odvolání Lukáše Bauera proti neudělení prémií z uplynulé sezóny český svaz stáhl.

Program Tour de Ski
27. 12.OBERHOF
prolog volně
28. 12.OBERHOF
10/15 km klasicky s hand. startem
29. 12.PRAHA
sprint volně
31. 12.NOVÉ MĚSTO N/M
10/15 km klasicky intervalově
1. 1.NOVÉ MĚSTO N/M
sprint volně
3. 1.VAL DI FIEMME
10/20 km klasicky s hrom. startem
4. 1.VAL DI FIEMME
9/11 km volně s hand. startem

Reklama