Hlavní obsah

Mazoch si ve Frenštátě naposledy zaskákal a ukončil kariéru

Skokan na lyžích Jan Mazoch v neděli definitivně uzavřel aktivní kariéru. Dvaadvacetiletý vnuk legendárního Jiřího Rašky se po loňském vážném úrazu a pádu v Zakopaném nezbavil psychických obtíží a na můstku v rodném Frenštátu pod Radhoštěm dnes v rámci Velké ceny absolvoval svůj poslední závod. Skončil čtrnáctý.

Článek

"O výsledek nešlo, chtěl jsem si to užít," řekl novinářům Mazoch, kterému dole pod můstkem poděkovali za dlouholetou reprezentaci představitelé národního svazu. U oficiálního loučení byli mezi necelou tisícovkou diváků takřka všichni rodinní příslušníci a kamarádi.

V rozlučkovém představení byl Mazoch druhým nejlepším Čechem Velké ceny. Jeho poslední ostré pokusy v kariéře měly hodnotu 90,5 a 89 metrů. Dále z českých skokanů na můstku s umělou hmotou K-95 přistál už jen jeho mladší bratr Jiří, zvítězil Polák Skupien. Na úplný závěr pořadatelé Mazochovi zvýšili nájezd a v závěrečném exhibičním skoku mu na můstku s bodem K-95 naměřili délku 102 metrů.

Zlom nastal loni

Zlom v jeho kariéře nastal loni v lednu na závodech Kontinentálního poháru v polském Zakopaném. Skokana ve vzduchu srazil prudký poryv větru a po krkolomném pádu na hlavu strávil několik dnů v umělém spánku. Mazoch se přesto poměrně rychle zotavil a už na podzim se ke sportu vrátil. V posledních měsících však na můstku stále více bojoval s problémy psychického rázu.

"Sledoval jsem sílu větru a soustředil jsem se na všechno kolem, jenom ne na vlastní skok. Podle psychologů to mohlo trvat týdny, měsíce nebo i roky. Za takových okolností nemá smysl pokračovat dále," řekl Mazoch, podle nějž jde o nezvratné rozhodnutí. "Přemýšlel jsem o tom dlouho, je to definitivní," dodal.

Účastník olympijských her v Salt Lake City a Turíně se od pondělka zařadí do běžného života bez každodenních tréninků. "Na podzim si dodělá maturitu na střední škole elektrotechnické a v oboru by měl zůstat. V dlouhodobém horizontu uvažujeme o tom, že by se skokům věnoval v jiné pozici a předal svoje zkušenosti, ale je to teprve hudba budoucnosti," doplnil manažer Jan Baier.

Reklama