Hlavní obsah

Nové Město znovu ve hře o biatlonové MS

PRAHA

Další boj o pořadatelství mistrovství světa v Novém Městě na Moravě podstoupí český biatlon při sobotní volbě na kongresu IBU v Praze. V hotelu Pyramida se rozhodne o dějišti šampionátů v letech 2012 a 2013.

Článek

V prvním případě soupeří Nové Město s německým Ruhpoldingem a finským Lahti, na další rok se vedle střediska na Vysočině hlásí norský Holmenkollen a finské Kontiolahti.

„Finským kandidaturám se obecně moc šance nedávají, ale německou pořadatelskou snahu vnímám jako velmi vážnou. Určitě z té strany hrozí větší nebezpečí než u Norů, takže v tuhle chvíli víc věřím roku 2013,“ soudí prezident novoměstského organizačního výboru Jiří Hamza.

Uspěje ten, kdo získá nadpoloviční většinu z 53 hlasujících delegátů, v případném druhém kole stačí ke zvolení i prostá většina. „Poučili jsme se z neúspěchu snahy získat už pořadatelství MS 2011, kde nám proti Chanty Mansijsku chyběly čtyři hlasy. Nyní jsme provedli docela silný lobbing a chceme využít i toho, že kongres se koná u nás a případně tu ještě ovlivnit nerozhodnuté delegáty,“ říká šéf českého biatlonu Václav Fiřtík.

Tváří je Šlesingr

Každý uchazeč má právo na 30minutovou prezentaci a podpořit kandidatury svých zemí přijedou osobně i biatlonové hvězdy. „Němci přivezou vítězku Světového poháru Neunerovou, Norům dorazí olympijský vítěz Hanevold a naší tváří je medailista z evropských i světových šampionátů Šlesingr, který na konci obrazové projekce i skáče padákem,“ líčí Fiřtík.

„Kandidaturu máme ale postavenou hlavně na povedeném mistrovství Evropy v únoru letošního roku. Dokázali jsme ho uspořádat, byť v té době v Evropě vlastně nikde nebyl sníh. Na rozdíl od konkurence nabízíme zcela nový, ale už prověřený areál. Máme i výhodnou zeměpisnou polohu a určitě jsme taky cenově dostupnější,“ uvažuje Fiřtík.

„Bylo by velké zklamání, kdybychom pořadatelství jednoho ze šampionátů nezískali,“ říká Fiřtík. „Já věřím, že stojíme před historickým víkendem pro český biatlon. Úspěch kandidatury by přinesl i zvýšený zájem sponzorů,“ míní Hamza.

Reklama