Hlavní obsah

Tour de Ski se poběží znovu v Praze a Novém Městě

PRAHA/NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Praha a Nové Město na Moravě budou i v nadcházející sezoně součástí běžecké Tour de Ski. Seriál lyžařských závodů začne 27. prosince v německém Oberhofu, o dva dny později je na programu sprint v české metropoli, ale dějištěm tentokrát nebude Pražský hrad. Závody v Novém Městě se uskuteční 31. prosince a 1. ledna a Tour vzápětí vyvrcholí v italském Val di Fiemme.

Článek

Všichni čtyři pořadatelé už úspěšně podstoupili v úterý podrobnou inspekční prověrku příprav ze strany Mezinárodní lyžařské federace (FIS). "V Praze nás čeká nové prostředí, podmínky v Novém Městě na Moravě jsou tradičně na vysoké úrovni. Naším hlavním cílem je přitáhnout na Tour de Ski co nejvíce diváků. Nevím, v čem jsou příčiny, ale například v Novém Městě byla loni podstatně menší divácká návštěva než v minulých ročnících," řekl šéf běžecké komise FIS Jörg Capol.

Na Pražský hrad, kde se vloni tísnili diváci i závodníci, se sprinterský závod nevrátí, ale pořadatelé našli v hlavním městě jinou lokalitu. Odtajnit ji ale chtějí až později na oficiální tiskové konferenci. "Změna by měla vést k lepším podmínkám pro diváky i závodníky," uvedl viceprezident Pražské lyže Luděk Sázka.

V Novém Městě na Moravě zase pořadatelé upravili v letní přestávce trať. "Zemními pracemi jsme vylepšili loňské provizorní křížení tratí za stadionem. Sprinterská trať bude celá asfaltová," poznamenal šéf novoměstských stavitelů trati Stanislav Buchta. Na Tour de Ski je zatím homologován okruh v délce 3,75 kilometru. "Pan Capol sice upřednostňuje pětikilometrový okruh, bude ale záležet na sněhových podmínkách," upozornil Buchta.

S účastí na Tour de Ski počítá kompletní česká reprezentace v čele s obhájcem loňského prvenství Lukášem Bauerem. "Tour de Ski bude ideální přípravou na mistrovství světa, naopak vynecháme lednový Světový pohár v kanadském Vancouveru," nastínil plán startů reprezentace ředitel úseku běhu na lyžích Čestmír Skrbek.

Program Tour de Ski 2008/09:
27. a 28. prosince: Oberhof (muži 3,75 km volně a 15 km stíhací závod klasicky, ženy 2,5 km volně a 10 km stíhací závod klasicky),
29. prosince: Praha (sprint muži a ženy volnou technikou),
31. prosince a 1. ledna: Nové Město na Moravě (muži 15 km klasicky a sprint volně, ženy 10 km klasicky a sprint volně),
3. a 4. ledna: Val di Fiemme (muži 20 km klasicky s hromadným startem, 11 km volně stíhací závod, ženy 10 km klasicky s hromadným startem a 9 km volně stíhací závod).

Reklama