Hlavní obsah

Neumannová se chlubí, že ušetřila přes 28 miliónů korun

PRAHA

Kateřina Neumannová má hned několik důvodů k radosti. Prezidentka organizačního výboru se chlubí, že se jí podařilo ušetřit přes 28 miliónů korun na informačním systému pro nadcházející mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. A kdyby náhodou v areálech nenapadl sníh, jsou organizátoři schopni jej dovézt odjinud. Z chráněných oblastí to ale tentokrát nebude.

Článek

Informační systém pro mistrovství světa byl v minulosti velmi diskutovaným tématem. Měl stát okolo třiceti miliónů korun, a to se všem zdálo přece jen moc. Organizační výbor se tedy oproti původním plánu rozhodl pro změnu. Místo vybudování zcela nového systému začal spolupracovat s firmou Swiss Timing, která má v této oblasti zkušenosti již z minulých šampionátů. A díky tomu by výdaje neměly překročit jeden a půl miliónu korun.

Přípravy finišují

Přípravy na světový šampionát, který se bude konat od 18. února do 1. března příštího roku, už pomalu finišují. Vesecký areál by měl být zcela hotový koncem října. Již nyní se na něm každý víkend konají různé sportovní akce, například běžecké nebo in-line závody. Jediným problémem by mohlo být v únoru počasí. Proto jakmile začnou první mrazy, bude v provozu téměř 30 sněhových děl, které by případný sněhový nedostatek měly zachránit. Navíc v případě velké nouze je dohodnutý dovoz sněhu z parkovišť a vyšších horských míst - třeba Bedřichova.

V ještědském areálu se ještě dodělává poslední část tribuny a příjezdová komunikace s parkovištěm. Již 3. a 4. října zde proběhne FIS  Summer Grand Prix ve skocích na lyžích. Přijet by sem měli všichni ze světové špičky včetně Švýcara Ammana, Rakušanů Morgesterna a Koflera. Do finálových bojů by měl zasáhnout i někdo z desítky českých závodníků.

Pomáhat bude i několik set dobrovolníků

Pořadatelé očekávají během šampionátu denně přes 35 tisíc návštěvníků. Vzhledem k tomuto množství budou fanoušci ubytováni nejen v Libereckém kraji, ale i v širokém okolí např. v Harrachově, ale i Praze, tedy v takzvané dojezdové vzdálenosti. Prodej vstupenek je zahájen a zájemci si je mohou objednat přes TicketPro. Ceny se pohybují řádově od 250 do 1 500 korun.

Na organizaci by se mělo podílet i několik stovek dobrovolníků. V tuto chvíli již je podepsáno přes 500 smluv a možnost přihlásit se stále trvá. Každý z nich projde určitým školením. Během mistrovství světa bude probíhat řada doprovodných akcí. Pořadatelé chystají víkend pro rodiny, gurmánský a vinný festival, na němž bude možné ochutnat jak českou kuchyni, tak různá vína. V Liberci bude i několik pivních stanů či zdarma veřejné kluziště.

Pomalu se rozbíhají také reklamní kampaně, které mají na mistrovství světa nalákat návštěvníky. Jedním z mediálních partnerů jsou Novinky.cz a Právo.

Reklama

Související témata: