Hlavní obsah

Neumannová je v klidu, sníh pro šampionát má zajištěný

Prezidentka organizačního výboru světového šammpionátu v klasickém lyžování v Liberci Kateřina Neumannová může být před nadcházející inspekcí Mezinárodní lyžařské federace spokojena. Areály ve Vesci a na Ještědu jsou už téměř dokončeny a ani případný nedostatek sněhu ji trápit nemusí. Organizátoři si ho tentokrát pojistili hned několikrát - kromě nachystaných děl mohou sníh svážet i z parkovišť.

Článek

Práce na areálech finišují, určitě tedy převládá spokojenost...

V polovině října přijede na inspekci do Liberce vedení Mezinárodní lyžařské federace, navíc nás navštíví organizátoři z Vancouvru a Osla. Jsem moc ráda, že jsme schopni představit téměř dokončené areály, ubytování pro sportovce a novináře. Myslím, že můžeme být spokojeni.

Co dalšího vás ještě tedy čeká?

Na konci roku budeme v areálech montovat a stavět různé mobilní konstrukce, tribuny a buňky pro závodníky. Čeká nás stále hodně práce, neboť mnoho věcí ještě musíme uvést do praxe. Rozhodně ale nemám strach, žádné zpoždění se nekoná.

Jak jste připraveni na možnost, že by nenapadl sníh?

Sníh bychom měli mít zajištěný. Jakmile začnou mrazy, máme připravené v obou areálech sněžná děla. V případě většího nedostatku jsme domluveni s Albrechticemi a Bedřichovem, odkud bychom jej mohli přivézt. Navíc by měl být zajištěn odvoz sněhu i z parkovišť, například z Horních Míseček.

Takže vás nic nemůže zaskočit?

Problém by nastal, kdyby nemrzlo ani na horách. Existuje sice ještě varianta výroby chemického sněhu, tím bychom ale rozhodně nebyli schopni pokrýt všechny tratě. Říká se, že když je pěkné léto, bude hezká i zima, tak uvidíme.

Kolik dobrovolníků budete na šampionátu potřebovat?

Asi tak sedm set. Přihlášených jich je okolo tisíce, z toho pět set jich má už podepsanou smlouvu. Navíc nábor stále probíhá, takže v nedostatku dobrovolníků by problém nastat neměl. Samozřejmě se může stát, že někteří nepřijedou, ale věřím, že je budeme motivovat, třeba i krásným oblečením, které máme pro ně přichystané.

Reklama