Hlavní obsah

Akrobatické skokany vede slavný Rakušan Rijavec

PRAHA

Akrobatické skoky na lyžích má v České republice pozvednout slavný rakouský skokan Christian Rijavec. Ve funkci trenéra reprezentačního týmu vystřídal Pavla Landu, bývalého kouče olympijského vítěze Aleše Valenty. Pomoci mají také změny ve struktuře úseku akrobatického lyžování Svazu lyžařů České republiky SLČR.

Foto: GSMA

Ilustrační foto

Článek

Rijavec pomáhal v začátcích také Valentovi, který nabídku stát se trenérem hned po skončení kariéry odmítl s tím, že nechce tolik cestovat a rád by se věnoval především rodině. "Byl to každopádně skvělý skokan, ale jestli bude také dobrým trenérem, to se teprve uvidí. Každopádně změna kouče někdy pomůže, i já jsem měnil trenéry," řekl Valenta, který pracuje mimo jiné jako člen Mezinárodní komise SLČR.

Šestatřicetiletý Rijavec se třikrát zúčastnil olympijských her, v Naganu 1998 byl sedmý. Je dvojnásobným vicemistrem světa, jedenáctkrát vyhrál závod Světového poháru a v SP stál celkem šestadvacetkrát na stupních vítězů. S vedením úseku má zatím smlouvu na zkušební období do prvních závodů Evropského poháru 11. ledna 2009 ve švýcarském Meiringen-Haslibergu. Vedle českých akrobatů trénuje také dvě začátečnice z Rakouska a jednu naději z Velké Británie.

V tuzemsku se bude Rakušan starat o talentovaného juniora Romana Dobřanského, o dvaadvacetiletou Martinu Konopovou, celkově čtvrtou ženou Evropského poháru, a třiadvacetiletého Lukáše Vokatého. "Domluvili jsme se minulý týden a už máme první seznamovací trénink za sebou. A už máme také komplet plán až do dubna," řekl ČTK Vokatý. Ten podstoupil na podzim operaci kolena a připravuje se na kvalifikaci na olympijské hry ve Vancouveru. Konopová musí skončit v některém z letošních závodů SP do desátého, Vokatý do šestnáctého místa.

Úsek akrobatického lyžování SLČR prošel před novou sezonou reorganizací. Šéfem zůstal i nadále Marek Rejman, ale jednotlivé sekce - skikros, jízda v boulích a akrobatické skoky - mají nově vlastní vedení a budou i financovány podle svých výsledků. Skokany vede Vokatého bratr Ondřej a ve spolupráci právě s Rijavcem chtějí v nadcházející sezoně uspořádat juniorské mistrovství světa, o které se nikdo nepřihlásil. "Protože víme, že Roman (Dobřanský) má šanci to vyhrát," dodal Lukáš Vokatý.

Reklama