Hlavní obsah

V Liberci bude v prosinci závod Světového poháru sdruženářů

V dějišti mistrovství světa v klasickém lyžování Liberci se 13. a 14. prosince uskuteční závod Světového poháru sdruženářů. Generálku na únorový šampionát v pátek severočeskému městu přidělila Mezinárodní lyžařská federace FIS. Na zasedání úseku severské kombinace v Curychu zároveň schválila na 10. února 2009 závod v německém Klingenthalu, takže v nadcházející sezoně SP budou sdruženáři závodit celkem ve třinácti střediscích.

Článek

Mezinárodní federace rovněž schválila zjednodušení formátu sdruženářských soutěží, nově se bude závodit vždy v jednokolovém skoku a desetikilometrovém běhu. Z programu Světového poháru zmizí individuální závody ve sprintu s během na 7,5 kilometru a na dlouhé trati se dvěma koly skoku a patnáctikilometrovým během. "Shodli jsme se, vše bylo schváleno jednomyslně. Vracíme se ke kořenům kombinace, abychom tuto disciplínu zatraktivnili," řekl šéf FIS pro skoky a severskou kombinaci Walter Hofer.

Novinka posledních sezón, závod s hromadným startem a obráceným pořadím disciplín, se uskuteční jen v italském Val di Fiemme. Pak bude na programu mistrovství světa v Liberci, odkud už ho mezinárodní federace nemohla vyřadit. "Tam už změna nebyla možná. Jestli tato soutěž zůstane v programu, rozhodneme na základě zkušeností z mistrovství světa," uvedl Hofer.

Na olympijských hrách zůstanou vedle týmové soutěže dvě individuální disciplíny. Před desetikilometrovým během se bud skákat ze středního a velkého můstku.

Reklama

Související témata: