Hlavní obsah

Novoměstští pořadatelé chtějí na Tour de Ski přitáhnout diváky

Nevýhodný termín závodů Tour de Ski trápí pořadatelé závodů v Novém Městě na Moravě. Čtvrtý a pátý díl třetího ročníku seriálu se pojede totiž na Silvestra a Nový rok a organizátoři se obávají nejen malé divácké návštěvnosti, ale také špatných sněhových podmínek. Závody budou součástí Zlaté lyže - 31. prosince pojedou muži 15 km a ženy 10 km klasickou technikou, na Nový rok se bude soutěžit ve sprintu.

Článek

"Termín na přelomu roku není pro Nové Město příliš výhodný. Zejména z pohledu sněhových podmínek, které jsou zde ze všech pořadatelů nejméně stabilní. Ale od roku 1981, kdy se závody Světového poháru na Českomoravské vysočině pořádají, jsme jich odvolali minimum," řekl v úterý na tiskové konferenci předseda organizačního výboru Zlaté lyže Petr Honzl.

Na víkendovém zasedání Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Curychu novoměstští pořadatelé dokonce nabídli řediteli běžecké komise Jörgu Capolovi, aby si v budoucnu případně našel jiného pořadatele Tour de Ski výměnou za přidělení klasického závodu Světového poháru. FIS ale až do roku 2012 počítá s Novým Městem jako součástí Tour de Ski, od roku 2010 by se však měl seriál konat v termínu od 1. do 7. ledna.

 Zájem o pořádání závodů SP je značný

Stejně jako v předchozích dvou ročnících zkrachovaly plány funkcionářů na ekonomické zabezpečení Tour de Ski ze strany FIS. "Tradičně se nestalo nic, ekonomický výsledek není žádný. S touto variantou jsme ale pracovali, nyní nám zbývají dva měsíce na to, abychom si na sklonku roku sehnali obtížně peníze sami," uvedl marketinkový manažer Zlaté lyže Jiří Hamza. Rozpočet na novoměstské závody Tour de Ski se pohybuje mezi 13 až 15 miliony korun.

I když má za sebou novoměstský areál první etapu výstavby, jeho zázemí zatím stále neodpovídá současným trendům zejména z pohledu přiděleného MS v biatlonu v roce 2013. "Chybí velká parkoviště, hotely. Ubytování není naše silná zbraň, ale do roku 2013 je dostatek času na zlepšení. Už jsme ustanovili předběžný organizační výbor s hejtmanem Kraje Vysočina a starostkou Nového Města, abychom mohli naše kroky korigovat," dodal Hamza.

Na zasedání FIS se rovněž ukázalo, že zájem jednotlivých zemí o pořádání závodů SP je značný. V návrhu termínového kalendáře na příští sezonu se počítá se sedmnácti zimními středisky v jedenácti zemích. "V České republice, která figuruje v návrzích až do roku 2013, se v sezoně 2009/10 počítá se třemi závodními dny," nastínila vyhlídky do budoucna ředitelka závodů v Novém Městě Zora Honzlová.

Reklama