Hlavní obsah

Člen FIS Jirásek: Porazili jsme ligu alpských středisek

Světový pohár žen v alpském lyžování se 11. a 12. března 2011 opět uskuteční ve Špindlerově Mlýně. Velkou zásluhu na tom mají nejen šéf organizačního výboru Bohouš Zeman a prezident Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka, ale také předseda Českého olympijského výboru a člen Mezinárodní lyžařské federace FIS Milan Jirásek. „Uvedli jsme několik argumentů a myslím, že jsme byli vyslyšeni,“ řekl Jirásek.

Článek

Milan Jirásek přiznal, že lednový závod v Krkonoších byl jedním z nejlépe hodnocených a uspořádaných klání minulého ročníku Světového poháru. A to byl i jeden z hlavních důvodů, proč se FIS rozhodla opětovně zařadit Špindlerův Mlýn na seznam míst, kde se Světový pohár bude konat. "Přidělení SP je především uznáním pořadatelů předešlých podniků ve Špindlerově Mlýně," uvedl Jirásek.

Avšak během zasedání FIS v Curychu musely být vyřešeny i další problémy, které se v rámci přidělování objevily. "Dalším nepřítelem, kterého jsme museli porazit, bylo zjištění, že světové poháry se mnohem více vyplatí v okruhu světoznámých lyžařských středisek. Vypadalo to, že by se vytvořila extraliga organizátorů jen z alpského prostředí. V jejím rámci by žádný sesun ani posun nebyl možný. Navíc konkurence je čím dál tím větší. Přibyl Záhřeb, který je nepřekonatelným soupeřem díky své vysoké návštěvnosti. A v roce 2014 budou zimní olympijské hry v ruském Soči. Tam se musí uskutečnit také některé závody SP," vyprávěl o nesnázích předseda ČOV.

Česká strana však boj o pořadatelství nevzdávala a přišla s několika zajímavými důvody, proč by alpská extraliga neměla vzniknout. "Poukázali jsme na to, že jakmile by se tento okruh organizátorů uzavřel, soutěž by vedla ke stagnaci. Dále jsme argumentovali tím, že FIS je mezinárodní organizace a měla by se starat o to, aby lyžování bylo propagováno po celém světě a ne pouze v renomovaných střediscích. Myslím, že jsme byli vyslyšeni, prohlásil člen FIS. "Jsem moc rád, že se nám to všem povedlo. Jako bonus je pro nás březnové datum uskutečnění. Lepší termín jsme si nemohli přát," uzavřel Milan Jirásek.

Reklama

Související témata: