Hlavní obsah

Pražská lyže se bude i přes požár Průmyslového paláce konat na Výstavišti

PRAHA

Čtvrteční požár Průmyslového paláce, při němž bylo zcela zničeno levé křídlo historické památky z roku 1891, by neměl ohrozit konání sprinterského závodu Pražská lyže na holešovickém Výstavišti. Po pátečním jednání s provozovatelem areálu o tom informovali organizátoři třetího dílu seriálu Tour de Ski, který se má jet 29. prosince v prostoru před Průmyslovým palácem.

Foto: HZS Praha / Leoš Kučera

Článek

Pořadatelé původně chtěli do Průmyslového paláce umístit zázemí pro týmy, ředitelství závodu, VIP prostor, antidopingovou kontrolu a tiskové centrum. V levém křídle, které ve čtvrtek lehlo popelem, měl být prostor pro závodníky a vedení závodu. Podle tiskového mluvčího Pražské lyže Kryštofa Šabackého ale konání závodu není ohroženo. Organizátory o tom ujistili zástupci společnosti Incheba, která areál Výstaviště provozuje.

„V pátek ráno proběhla již první jednání s provozovatelem areálu. Incheba vyjádřila veškerou podporu závodu a ujistila organizátory, že i přes včerejší požár není konání Pražské lyže ohroženo,“ uvedl Šabacký v tiskové zprávě rozeslané médiím. Organizátoři nicméně vyčkávají na oficiální ohledání místa požáru a vyjádření statiků ohledně případného narušení stavby Průmyslového paláce.

Organizátoři věří, že budou moci využít pro zázemí závodu nepoškozené části paláce, případně počítají s přesunem do jiných prostor. „Provozovatel Výstaviště nám přislíbil veškerou pomoc při organizaci a případných komplikacích. Venkovní prostory areálu, kde se zejména bude závod konat, požár nezasáhl a v případě, že nebude možné využít pravé křídlo Průmyslového paláce, budou nám nabídnuty jiné vhodné prostory pro zázemí závodu. Časový harmonogram závodu a i následný program pro širokou veřejnost bude zachován,“ je přesvědčen Šabacký.

Závod ve sprintu volnou technikou se přesunul na Výstaviště po loňské premiéře na Hradčanském náměstí. V prostoru před Pražským hradem ale nebylo možné postavit ideální trať a současně zajistit kvalitní divácké zázemí. Organizátoři se proto kvůli kritice ze strany závodníků i příznivců běžeckého lyžování rozhodli závod přemístit do Holešovic. Před Průmyslovým palácem má vyrůst 900 metrů dlouhý a 8-12 metrů široký okruh odpovídající regulím FIS.

Program Pražské lyže 2008
29.prosince
11:00 start doprovodného programu, 13:00 start kvalifikace o účast ve finále, 15:00 finálové rozjížďky, 16:30 vyhlášení vítězů
30.prosince
10:00 start závodu Hledá se nová Kateřina Neumannová, 12:00 Prague Ski Open – otevřený závod pro veřejnost, 15:30 vyhlášení výsledků

Plán tratě Pražské lyže 2008 na holešovickém Výstavištifoto: www.prazskalyze.cz

Reklama