Hlavní obsah

Budeš nám koukat na záda, slyšel Bauer během přípravy

PRAHA

Podařená letní příprava mu vlévá do žil optimismus. Současná jednička českého běhu na lyžích Lukáš Bauer odlétá v pondělí spolu s dalšími reprezentanty na závěrečné soustředění ve finském Muoniu a za čtyři týdny vstoupí do nové sezóny, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Liberci. „Příprava proběhla uvolněně, bez tlaku okolí,“ pochvaloval si Bauer před odjezdem za polární kruh.

Foto: Czech Ski Team

Lukáš Bauer při soustředění na ledovci Dachstein.

Článek

V srpnu jednatřicetiletý Bauer se vstupem do sezóny nenechává stresovat, priority pro letošní rok má jasně srovnané. A nehodlá spekulovat, zda mu vyjde začátek zimy podobně jako loni, kdy při prvním závodu v norském Beitostölenu dojel druhý a hned v dalším dílu SP ve finském Kuusamu vyhrál. „S ohledem na program sezóny ani nelze čekat ladění formy na první závody. Samozřejmě chci ale zajet kvalitní výsledky, což pro mě představuje umístění do 10. místa,“ vyprávěl ve čtvrtek novinářům.

Veleúspěšné tažení Světovým pohárem korunoval závodník z Božího Daru v polovině března, s přípravou na další sezónu začal už v květnu. A před cestou za prvním přírodním sněhem je nabitý optimismem. „Výkonnostně se cítím podobně jako loni, během léta jsem překonal tři osobní rekordy. Příprava proběhla uvolněně, bez tlaku okolí,“ líčil spokojeně před odletem do Finska. O skladbě soustředění v Muoniu má zhruba jasno. „Na začátku nás čekají především objemové tréninky, s blížícím se startem sezóny se naopak zvýší intenzita,“ vysvětloval.

Soupeře sledoval, závěry nedělá

Bauer loni vyhrál sedm závodů Světového poháru, čímž vyrovnal rekordní zápis legendárního Nora Björna Dählieho. Před novou sezónou se ale nechce pasovat do role obhájce. „Do sezóny nejdu jako obhájce, ale jako loňský vítěz Světového poháru. Letošním jednoznačným cílem je úspěch na mistrovství světa, navíc pojedu i seriál Tour de Ski,“ připomněl nabitý program nadcházející zimy.

Stříbrný medailista z olympiády v Turíně během léta vedle nabírání kondice na další sezónu stihl pošilhávat po soupeřích, jimž v minulé sezóně tuhl při závodech s ním úsměv na rtech. „Sledoval jsem ostatní běžce během přípravy na ledovci nebo při závodech na kolečkových lyžích, hledám informace i na internetu, abych měl přehled, co se v ostatních týmech děje. Vím, že si řada z nich taky udělala osobní rekordy. Tyhle údaje jsou ale dost pofidérní, někdo má špatné léto a skvělou zimu a naopak,“ nechtěl vyvozovat závěry ze svých zjištění.

Za svůj suverénní triumf v loňské sezóně si také před startem té nové užil hecování, především od trenéra Janka Neubera, který připravuje německou jedničku Reného Sommerfeldta a od Bauera bydlí co by kamenem dohodil přes hřeben Krušných hor. „Prý se to letos otočí a celou zimu budu koukat Renému na záda,“ tlumočil český závodník slova kouče svého velkého soupeře i kamaráda.

Z velkého výletu na sever Evropy se závodník jabloneckého SKP vrátí až na začátku prosince, po Vánocích jej čeká náročná Tour de Ski a na začátku nového roku bude pilovat s ostatními reprezentanty na tratích pro mistrovství světa ve Vesci. „Únorová generálka v Liberci moc nenapověděla, trať byla atypická. A nejinak při srpnovém soustředění na kolečkových lyžích. Jediný poznatek, který jsem získal, že je Vesec poměrně větrná hůrka. Lednové soustředění by nám mělo přinést pověstnou výhodu domácího prostředí, budeme moci dokonale načíst trať a poznali její záludnosti,“ uzavřel Bauer povídání před odletem do Finska.

Reklama